• Головна
  • Новини
  • Громадянин Словаччини намагався провезти в Україну старовинну ікону...

Громадянин Словаччини намагався провезти в Україну старовинну ікону

14.08.2012, 12:37
Громадянин Словаччини намагався провезти в Україну старовинну ікону - фото 1
Митники у пункті пропуску «Ужгород» попередили незаконне переміщення старовинної ікони, датованої ще ХІХ століттям. Про це повідомляє прес-служба ДМСУ.

контрабандаМитники у пункті пропуску «Ужгород» попередили незаконне переміщення старовинної ікони, датованої ще ХІХ століттям. Про це повідомляє прес-служба ДМСУ.

Ікону «Святого Архистратига Михаїла» намагався перевезти на автомобілі «Шкода Октавія» громадянин Словаччини. На кордоні чоловік обрав спрощений вид контролю, що свідчило про правомірні його наміри перетнути українсько-словацький кордон. Під час перевірки, на задньому сидінні митники виявили старовинну дерев’яну ікону, розміром 107x52x3,5 невідомого автора.

За висновками експерта, ікона представляє культурну та антикварну цінність і є взірцем канонічного іконопису Росії середини ХІХ ст. (дошка, левкас, тиснення, темпера, сусальне золото). Ікона зображує святого архистратига Михаїла на повний зріст, анфас, в правій руці тримає меч. Краї ікони оздоблені тисненням у вигляді геометричного орнаменту.

Як пояснив громадянин, раритетну ікону придбав на Кошицькому ринку (Словаччина) за кілька сотень доларів і віз до Ужгорода для власних цілей, без будь-яких дозвільних документів.

На підставі статті 471 Митного кодексу України складено протокол про порушення вітчизняного законодавства. Ікона «Святий Михаїл» наразі оберігатиме митний склад до рішення Феміди.