• Головна
  • Новини
  • Справа Запорізьких «паламарів-терористів» може розвалитися...

Справа Запорізьких «паламарів-терористів» може розвалитися

19.06.2012, 09:38
Справа Запорізьких «паламарів-терористів» може розвалитися - фото 1
У справі паламарів із Запоріжжя вже 2 роки не вщухає скандал.

Запоріжжя.jpgТроє хлопців, яких обвинувачують в організації вибуху у Свято-Покровському храмі, давали свідчення під величезним психологічним тиском із боку правоохоронців. Про це йдеться у висновках Донецького інституту судових експертиз. У прокуратурі визнавати це категорично відмовляються і зазначають, що провина паламарів доведена, йдеться у сюжет іТСН.

Ці документи можуть перекреслити всю роботу слідства у справі вибуху в запорізькій церкві, який стався 2 роки тому. Тоді звинувачення у цьому висунули трьом молодим хлопцям. Двоє з них раніше працювали у цьому храмі. Попри твердження адвокатів про невинуватість підсудних, правоохоронці були невблаганні, мовляв, паламарі заклали вибухівку через дрібні образи на настоятеля. Суд уже вийшов на завершальну фазу, коли прийшли висновки донецьких експертів: свідчення підозрювані давали під величезним психологічним тиском із боку правоохоронців.

"Експерт чітко сказав про те, що є психічний тиск. Показання давалися не самостійно. І є питання-відповіді, самі слідчі питання собі задають і самі на них відповідають. Всі експертизи підтверджують невинність. Їх проведено близько 96-ти, і на сьогоднішній день в матеріалах справи немає жодного доказу провини хлопців", - запевняє адвокат Валентин Наливайко. Вибуховий пристрій у церкві спрацював влітку 2010-го. Тоді внаслідок вибуху загинула 80-річна черниця, ще 9-ро людей поранило. Про розкриття злочину правоохоронці прозвітували за тиждень. Але тепер справа починає розвалюватись, бо спочатку з'ясувалось, що в хлопців є алібі, а тепер з'явилися висновки експертів щодо фальсифікації свідчень на допитах. "Ті, хто це фальсифікував, бояться за свої погони, за свої посади і за те, що їм доведеться зайняти місце хлопців ось тут в СІЗО. А я дуже на це сподіваюся", - переконана мати хлопців Ольга Дьоміна.

Процес паламарів проходить у Жовтневому районному суді. Правоохоронці зробили усе, щоби максимально обмежити відкритість слухань. Прокуратура подала клопотання щодо заборони відеозйомок, а суд задовольнив це прохання. Справа тягнеться вже 2 роки. Провина обвинувачуваних у вибуху доведена, стверджують у прокуратурі, а експерти, мовляв, можуть помилятися. "Там були допущені певні некоректні висловлювання, тобто, дані відповіді на такі питання, які не були поставлені судом при призначенні такої експертизи. Тобто, в принципі, можна сказати, що експерт злегка вийшов за межі своїх повноважень", - говорить представник обвинувачення Андрій Кметь. Тепер прокуратура вимагає провести ще одну експертизу. З висновками донеччан щодо тиску на підозрюваних тут не погоджуються. Правоохоронці наполягають, щоб відео допитів вивчили в іншому судовому інституті, тепер вже у столиці.

Як повідомлялося, 28 липня 2010 року в запорізькому Свято-Покровському храмі прогримів вибух. Вибухнув пакет, що лежав біля дверей церкви. Постраждали 9 парафіян і служителів церкви, серед яких 80-річна черниця. За даними слідства, потужність вибуху в храмі була еквівалентна 300 грамам тротилу.Порушено кримінальну справу. У ході слідства затримано трьох підозрюваних, серед яких паламарі церкви. На перших допитах вони визнали свою вину. Однак через тиждень один з паламарів Євген Федорченко заявив в апеляційному суді Запорізької області, що свідчення давав під тиском слідчих.