На Буковині побили священика УПЦ КП

30.04.2012, 11:05
На Буковині побили священика УПЦ КП - фото 1
На Провідну неділю під церквою у селі Глибочок Сторожинецького району у Чернівецькій області троє молодиків напали на священика УПЦ КП Миколу Манілика. Вони скрутили йому руки, погрожували і били по обличчі.

На Буковині побили священикаНа Провідну неділю під церквою у селі Глибочок Сторожинецького району у Чернівецькій області троє молодиків напали на священика УПЦ КП Миколу Манілика. Вони скрутили йому руки, погрожували і били по обличчі. Про це кореспонденту molbuk.ua розповів сам постраждалий.

«У неділю, 22 квітня близько 15.00 я повернувся з цвинтаря до церкви, — каже священик. – До храму зайшли троє хлопців спортивної статури, яким приблизно 22-25 років. Спитали, хто тут священик і попросили мене вийти на вулицю. Щойно я переступив через поріг, один з чоловіків мені скрутив руки, а інший почав погрожувати. Мовляв, ти мусиш покинути цю церкву і не служитимеш тут. Били по обличчі. А втекли лише тоді, коли я почав кричати. Пізніше приїхала міліція, але впіймати хлопців не вдалося».

31-річний о. Микола Манілик служить у церкві в Глибочку вже шість років. Каже, що має підозри, начебто ініціаторами цього випадку були кілька мешканців села.

«Я не хочу нікого звинувачувати в цій пригоді, — каже отець Микола. – Але все село підтримує мене, окрім кількох людей, серед яких – і староста церкви. Вони позаочі скаржились на мене, навіть писали скарги на мене до владики».

Митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ КП Данило (Ковальчук):

«Староста, який будував храм у Глибочку, хотів, щоб його священик слухав, наче якийсь «бахур». Ми ж говорили: «Нехай Дух Святий керує церквою, а не мирянин». Та чоловік вимагав: «Нехай священик мені звітує, куди діває церковні гроші». Пізніше начебто його дружина ще й погрожувала священику: «Це лише початок. Продовження ще буде!», — каже митрополит.

«Цієї неділі ми проведемо збори, — каже владика. – Гадаю, за тиждень громада села добре вивчила цю ситуацію. Тому сподіваюся, що будуть вже якісь конкретні висновки».

Як інформує ІА ZIK з посиланням на сектор зв’язків з громадськістю УМВС в Чернівецькій області, за цим фактом триває перевірка та вживаються заходи із встановлення правопорушників. Міліцією вже визначено коло осіб, які можуть бути причетні до події.

З’ясування детальних обставин ускладнюється тим, що ні дружина священика Манілика, ні присутні на той момент у церкві, не бачили та не чули суперечки між настоятелем та невідомими.

У ході перевірки співробітники міліції встановили, що останнім часом між настоятелем храму о. Миколою Маніликом та старостою храму і частиною прихожан виникли непорозуміння щодо надходження та використання грошей з церковної каси. Але, вирішення цих питань є виключно компетенцією церкви і парафіян.

Дії невідомих осіб, які напали на настоятеля храму попередньо кваліфікуються за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство).

Також ці дії можуть кваліфікуватися як злочин за статтею 126 Кримінального кодексу України (побої і мордування). Кримінальна справа за цією статтею порушується виключно судом, у порядку приватного звинувачення при наявності доказів спричинення фізичного болю чи тілесних ушкоджень.

У своєму поясненні працівникам міліції о. Микола Манілик засвідчив, що невідомі особи видимих тілесних ушкоджень йому не спричинили. На пропозицію звернутися в лікарню для проходження судово-медичного обстеження священнослужитель відмовився.

Рішення у цій справі буде прийняте у термін до 10 діб.