• Головна
  • Новини
  • Правоохоронці затримали злочинців, які обкрадали храми у чотирьох областях України...

Правоохоронці затримали злочинців, які обкрадали храми у чотирьох областях України

04.01.2012, 14:11
Правоохоронці затримали злочинців, які обкрадали храми у чотирьох областях України - фото 1
Злочинну групу із жителів Києва, Одеси та Молдови, яка викрадала старовинні ікони із храмів України, затримали тернопільські правоохоронці спільно з колегами із Київської, Вінницької та Житомирської областей.

exklusiv.gifВикрадені ікониЗлочинну групу із жителів Києва, Одеси та Молдови, яка викрадала старовинні ікони із храмів України, затримали тернопільські правоохоронці спільно з колегами із Київської, Вінницької та Житомирської областей. Про це під час прес-конференції 4 січня повідомив керівник Управління МВС у Тернопільській області Федір Бортняк. Наразі у групи вилучили 80 ікон. Постраждали храми Тернопільщини, Рівненщини, Хмельниччини і Вінничини, повідомляє кореспондент РІСУ у Тернополі.

Викрадені ікониПочалося розкриття цього злочину з того, що тернопільські міліціонери, які від 2005 р. вистежували злочинців, отримали інформацію про те, що планується планова „оборудка” з продажу ікон, подають в Тернопільській обласній міліції. Відтак правоохоронці звернулися по допомогу до розшуківців із Київщини Вінниччини та Житомирщини. Зловмисників затримали на посту ДАІ у Білій Церкві. В їхньому автомобілі знайшли 24 крадених ікони.

„Зловмисників затримали безпосередньо у передноворічний час, 29 грудня,” – розповів Федір Бортняк.

Окрім вилучених безпосередньо під час затримання реліквій, 56 ікон виявили під час обшуків вдома в одного із затриманих та у майстерні, де реставрували ікони.

Викрадені ікони„Процес розслідування тривав довго, із 2006 року. Це ікони із Тернопільщини, багато – із Вінницької області та інших. Частина із них – пошкоджені, адже вони зазнали негативного впливу природних умов,” коментує заступник начальника Управління МВС у Тернопільській області, полковник Валерій Загородній.

Річ у тому, що зловмисники, після того, як проникли у церкву та забрали з неї ікони, фотографували їх, а знімки з допомогою ММС пересилали перекупникам. Самі ж святині закопували у лісі – „замітали” сліди.

„Злодії використовували навіть палатку, яку розкладали в лісі, та використовували на випадок, якщо у церквах не було можливості відібрати цінні речі,” – розповідають в обласній міліції Тернопільщини.

Викрадені ікониПісля того, як отримували гроші, злочинці повідомляли перекупникам, де саме можна викопати ікони. Саме тому правоохоронці й не могли затримати їх „на гарячому”.

Злочини тривали роками, найбільше їх вчинили у 2010 р. в Шумському районі. Невідомі тоді ще зловмисники викрали ікони та церковну атрибутику в селах Кордитів, Шкроботівка, Мирове, Кудлаївка, Биків ці, а в Садках та Радошівці такі злочини скоювали й повторно. Протягом 2011 р. злочинці обікрали церкви у селах Бережанка, Шкшківці та Вишгородок.

„Нашу гідність піддали випробовуванню, ми не могли нормально спати, адже злочини продовжувались, а злочинці були дуже кваліфіковані,” – каже полковник В. Загородній.

Викрадені ікони

Злочини зачепили передусім дерев’яні храми, у які проникнути легше, продовжує правоохоронець. Адже часто сигналізації там немає, а самі священики на ніч вимикають світло, аби уникнути замикання і пожежі. Та й парафіяни відвідували ці церкви переважно у неділі й церковні свята, пояснюють у міліції.

Розслідування триває. Слідчі обласного управління міліції у Тернопільській області тепер допитують киянина, який скуповував крадене. В ізоляторі тимчасового утримання – житель Придністров’я, теж член угруповання. Вживають захотів щодо затримання їхніх спільників.

Щодо самих ікон, то правоохоронці звертаються до духовенства із обкрадених церков з проханням ідентифікувати все. Наразі уже упізнали 8 ікон із храмів Шумського і Лановецького районів Тернопільської області і 12 – із Калиновського району Вінницької області.

Викрадені ікони

До слова, цінні речі зловмисники продавали за заниженими цінами: за 15 ікон їм давали і по 5 тис. доларів США. У той же час після реставрації кожна іона коштувала від 5 до 30 тис. доларів США, зазначають в міліції.

Викрадені ікони