• Головна
  • Новини
  • У вибуху в запорізькому храмі судять невинних – заява правозахисників...

У вибуху в запорізькому храмі судять невинних – заява правозахисників

30.08.2011, 14:16
У вибуху в запорізькому храмі судять невинних – заява правозахисників - фото 1
Сьогодні в УНІАНІ відбулася прес-конференція на тему: «Порушення прав людини у сфері кримінального судочинства». На прикладі так званої «Справи пономарів» учасники прес-конференції говорили про системні порушення в українському правосудді.

exklusiv.gifСьогодні в УНІАНІ відбулася прес-конференція на тему: «Порушення прав людини у сфері кримінального судочинства». На прикладі так званої «Справи Пономарів» учасники прес-конференції говорили про системні порушення в українському правосудді, розповіли, якими методами діють правоохоронці на досудових слідствах, щоб зламати людину і змусити її до самообмови у вчиненні злочину

Учасники прес-конференції – мати підсудних Ольга Дьоміна, захисник Олександр Шацький,  адвокат Олег Веремієнко, правозахисник Володимир Лесик, помічник народного депутата Юрія Гримчака Олексій Гетьман –  наголосили, що у справі вибуху у Свято-Покровському храмі м. Запоріжжя судять безгрішних, а «світить» їм довічне позбавлення волі.

Мати підсудних Антона та Сергія Ольга Дьоміна, яку також на початку слідства було затримано, розповіла, що її синів били, шантажували задля отримання зізнання. Самій їй також погрожували фізичним знищенням. За словами жінки, її синів позбавили можливості мати своїх адвокатів, а лише тих, кого призначили слідчі. Тому «правильні адвокати», серед яких були названі прізвища Адалєв, Кущ, Бакота, з адвокатів перетворилися на слідчих. Ольга Дьоміна вказала на те, що до її синів постійно застосовувалася практика нічних допитів, на яких над хлопцями знущалися і погрожували. Такі жорстокі методи зламали хлопців, які ще й є неповносправними, і ті все ж підписали документ із зізнанням. Як стверджує мама затриманих, після побоїв, які привели до каліцтва одного з затриманих, Антона, слідчий Єремеєв не дав дозволу на проведення судмедекспертизи. З боку матері було звернення до Н. Карпачової про застосування сили з боку слідчих до її синів, однак до цього часу це звернення залишене без відповіді. Було й подібне звернення  до прокуратури, але там відповіли, що у веденні цієї справи складу злочину немає. За словами Ольги Дьоміної, суд упереджено розглядає справу її синів, багато прохань вже відхилено, рівно ж як і не запрошуються свідки, які, за словами матері, могли б розповісти правду. Оскільки сини більше року перебувають у тюрмі, Ольга Дьоміна, не отримавши підтримки в Україні, вирішила звернутися за допомогою до Президента та Прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва та Володимира Путіна. Звідтам відповідь прийшла 24 серпня. У ній сказано, що відповідне звернення направлено до Генпрокуратури України.

Захисник Олексанр Шацький вважає неприпустимою помилкою розпорядження Президента В. Януковича негайно розкрити цей злочин, на що генпрокурор пообіцяв зробити це в тижневий термін. За словами О. Шацького, найлегше було знайти стрілочників-відбувайлів і примусити їх до зізнання, а справжні винуватці не покарані. Так співпало, що на той час в одного із затриманих, Антона, був конфлікт з настоятелем потерпілого храму і він був відсторонений на 1.5 місяця від праці. Однак міліції потрібна була версія групового злочину, тому й притягли ще й брата і матір. Як стверджує захисник, тут справа набагато складніша. Йдеться про земельну ділянку у центрі Запоріжжя і про те, що в УПЦ (МП) давно хотіли на місці цієї каплиці побудувати храм, однак дозволу влади не було.  Як стверджує О. Шацький, до цієї справи причетний колишній єпископ Запорізький і Мелітопольський Йосип (Масленніков), якого відразу ж після вибуху перевели на Конотопську кафедру. «Все пов’язано з грошима. Я думаю, йому (єпископу Йосипу-ред.) цей вибух допомагали вчинити перші особи міста», – говорить О. Шацький. За словами захисника, і дата вибуху була чітко продумана, якраз у цей час відбувався візит Патріарха Кирила в Україну. Це була нагода, стверджує захисник, отримати фінанси на будівництво нового храму на місці зруйнованого як від Патріарха Кирила, так і від держави.

Також, як було сказано на прес-конференції, те, як ведуть себе священики УПЦ у цій ситуації, викликає здивування. Тут можна говорити і про версію «прикриття», бо існує нездорова атмосфера щодо стосунків УПЦ з іншими конфесіями. Так, за словами, помічника народного депутата Юрія Гримчака Олексія Гетьмана, з боку священиків УПЦ (МП) існують погрози в адрес тих парафіян, які хочуть перейти до УПЦ КП. Отож,  вибух міг бути здійснений для привертання уваги до міжконфесійної ситуації в регіоні. Були підозри і на язичників.

Те, що затримані хлопці не могли вчинити вибух свідчить висновок експертизи. Люди, які поняття не мають про детонатор, і мають певні розумові відхилення, не могли виготовити вибухівку і тим більш скористатися нею. Зато такими людьми, як стверджує захисник О. Щацький, легко маніпулювати. Сама ж вибухівка була виготовлена з розрахунком не на вбивство людей, а на руйнування.

Правозахисник Володимир Лесик звернув увагу на системні порушення в українському  судочинстві і що настав час змінювати судову систему з запровадженням суду присяжних, щоб унеможливити неправомірні рішення судів.  Щодо ситуації в Запоріжжі, то він наголосив, що Запоріжжя – це українська Сицилія –  місто, де закони не діють. І винуватцями назвав Міністерство внутрішніх справ і прокуратору Запоріжжя. На них, за словами участників прес-конференції, лежить відповідальінсть за ведення судочинства у цій справі.

Як повідомлялося, 28 липня 2010 року в запорізькому Свято-Покровському храмі прогримів вибух. Вибухнув пакет, що лежав біля дверей церкви. Постраждали 9 парафіян і служителів церкви, серед яких 80-річна черниця. За даними слідства, потужність вибуху в храмі була еквівалентна 300 грамам тротилу.

Zaporizhzhya.jpg

Порушено кримінальну справу. У ході слідства затримано трьох підозрюваних, серед яких паламарі церкви. На перших допитах вони визнали свою вину. Однак через тиждень один з паламарів Євген Федорченко заявив в апеляційному суді Запорізької області, що свідчення давав під тиском слідчих.