• Головна
  • Новини
  • Микола Томенко нагадав Генпрокурору про "справу" Сандея Аделаджі...

Микола Томенко нагадав Генпрокурору про "справу" Сандея Аделаджі

17.06.2011, 16:15
Микола Томенко нагадав Генпрокурору про "справу" Сандея Аделаджі - фото 1
Заступник Голови Верховної Ради України направив звернення Генеральному прокурору України, в якому наголосив на неприпустимості використання подвійних стандартів при правозастосуванні положень Кримінально-процесуального кодексу України.

Tomenko_M.jpgЗаступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення Генеральному прокурору України, в якому наголосив на неприпустимості використання подвійних стандартів при правозастосуванні положень Кримінально-процесуального кодексу України.

М.Томенко нагадав, що 8 квітня цього року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 218 Кримінально-процесуального кодексу України щодо ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи», повідомили JeyNews в прес-службі заступника Голови ВРУ.

Він містить положення про те, що «у разі зволікання ознайомлення з матеріалами  справи обвинуваченим  чи  його  захисником слідчий за погодженням із прокурором або  прокурор  вносить до суду за місцем провадження слідства подання, яке суддя розглядає і своєю  постановою може визначити  строк, протягом якого обвинувачений  і його захисник повинні ознайомитися з матеріалами справи та заявити клопотання. Після закінчення цього строку обвинувачений і його захисник вважаються ознайомленими з матеріалами справи».

Віце-спікер також підкреслив, що ці зміни набули чинності 20 квітня 2011 року. Водночас М.Томенко наголосив, що досі немає інформації щодо використання відповідних законодавчих новацій для недопущення затягування деяких суспільно резонансних кримінальних справ. Наприклад, справ Сандея Аделаджи, Роберта Флетчера тощо. Він нагадав, що згідно з інформацією, наданою в інтерв´ю газеті «Комсомольська правда в Україні» від 15.03.2011 тодішнім заступник Міністра внутрішніх справ України, нинішнім начальником Головного слідчого управління МВС України Василем Фаринником, громадянин Нігерії Сандей Аделаджа, який є фігурантом кримінальної справи по «Кінгз Кепітал» із сумою збитків понад 50 млн. гривень, знайомиться із матеріалами справи починаючи з жовтня 2010 року. 

Ще довший час більше року знайомиться із матеріалами своєї справи організатор «Клубу мільйонерів» громадянин США Роберт Флетчер, якому інкримінується заволодіння шахрайським шляхом коштів українських громадян на суму більше 63 мільйонів гривень. «Ніякої офіційної інформації щодо ініціатив слідчих органів по припиненню затягування розгляду цих справ наразі не публікувалося», – підкреслив Віце-спікер. «Чи в Україні унікальне правосуддя: громадянам України – закон, а іноземцям - привілеї», - додав він.

Заступник Голови парламенту попросив Генерального прокурора дати роз´яснення, чому новітні положення українського законодавства «дуже оперативно застосовуються проти представників української опозиції і не використовуються для прискорення розгляду інших, більш суспільно резонансних справ, фігуранти яких іноземці, які шахрайськими способами заволоділи десятками мільйонів гривень наших громадян». Окрім того, він попросив Генпрокурора вжити всіх необхідних заходів для припинення затягування розгляду таких суспільно резонансних кримінальних справ, як справи «Кінгз Кепітал» та «Клубу мільйонерів».