• Головна
  • Новини
  • З України намагалися вивезти дві ікони та старовинну книгу святого Єпифанія...

З України намагалися вивезти дві ікони та старовинну книгу святого Єпифанія

08.04.2011, 16:02
З України намагалися вивезти дві ікони та старовинну книгу святого Єпифанія - фото 1
Українські митники виявили три випадки незаконного переміщення культурних та історичних цінностей - ікони "Господь Вседержитель" кінця ХІХ – початку ХХ ст., дерев'яної ікони "Знамение-П.Б." та книги з ознаками старовини з релігійною символікою.

Українські митники виявили три випадки незаконного переміщення культурних та історичних цінностей, повідомляє Історична правда з посиланням на прес-центр Державної митної служби України.

Ікона.jpgУ першому випадку в міжнародному аеропорту Сімферополя у громадянки Росії виявили ікону "Господь Вседержитель" кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Ікону виявили в однієї з пасажирок під час проведення митного оформлення багажу громадян авіарейсу до Москви. Незадекларована ікона була знайдена за допомогою рентген-апарату у валізі без ознак приховування.

За попередніми висновками, ікона "Господь Вседержитель" належить до кінця XІХ - початку ХХ століття і може становити культурну та історичну цінність.

Ще одну дерев'яну ікону "Знамение-П.Б." із зображенням жінки та дитини митники виявили на залізничній станції в зоні діяльності митного поста "Овруч".

Під час проведення митного контролю пасажирського потягу сполученням "Барановичі - Житомир" ікону виявили в ручній поклажі громадянина Білорусі. Правопорушник жодним словом не обмовився про неї під час усного та письмового декларування особистих речей пасажирів, не мав при собі жодних дозвільних документів на переміщення ікони.

Складено протокол про порушення митних правил за ст. 352 Митного кодексу України. Ікону передано до експертної установи для з'ясування культурної та історичної цінності.

Книга.jpgУ третьому випадку митники виявили книгу з ознаками старовини з релігійною символікою. Книга має розміри 22 см на 34 см і оправу з сірої тканини. На титулі є напис: "Сказаніє святого Єпифанія...". Єпифаній – православний святий XIV-XV століть.

Книгу виявили у громадянина Росії, який прибув до митного поста "Красна Талівка" на своєму легковику ВАЗ-2104. Під час огляду салону автомобіля у темно-синій сумці, що знаходилась у багажному відділенні авто митники і виявили вищезгадану книгу.

Виявлену книгу направили до експертизи для встановлення історичної та культурної цінності. Складено протокол огляду місця події.