Заарештували усе майно Сандея Аделаджі

16.06.2010, 12:13
Заарештували усе майно Сандея Аделаджі - фото 1
Будинки та машини пастора церкви "Посольство Боже" Сандея Аделаджі, підозрюваного у шахрайстві в особливо великих розмірах, заарештували.

Сандей_Аделаджа1.jpgКИЇВ — Будинки та машини пастора церкви "Посольство Боже" Сандея Аделаджі, підозрюваного у шахрайстві в особливо великих розмірах, заарештували. Про це розповів старший слідчий з особливо важливих справ Головного слідчого управління МВС України полковник Сергій Шуваєв.

Під арештом, як повідомила 16 червня ТСН, знаходиться не лише усе майно головного фігуранта справи фінансової піраміди «Кінгс Кепітал», пастора «Посольства Божого» Сандея Аделаджі, а й усіх обвинувачених осіб. А це — гроші в банках, цінні папери, будівлі, і земельні ділянки, авто тощо.

Окремі кримінальні справи за такими "пірамідами", як "Кінгз Кепітал" та ПП "Грант", на сьогодні об'єднані в одну, з огляду на те, що в обох обвинуваченим (крім інших осіб) проходить старший пастор церкви "Посольство Боже" Сандей Аделаджа (ст. 190, ч. 4 - шахрайство в особливо великих розмірах). При цьому збиток по "Кінгз Кепітал" оцінюють в кілька мільйонів доларів, цифра зростає у міру надходження нових заяв від потерпілих.

У справі ПП "Грант" збиток становить близько мільйона доларів, але вартість арештованого майна — у 10 разів менша від цієї цифри.

Як інформує ТСН, потерпілі сподіваються на повернення коштів після суду над організаторами афери, однак, як заявляють правоохоронці, якщо таке відшкодування й буде, то явно не в повному обсязі, «бо нинішні обвинувачені багато витрачали на себе, а частину коштів приховали».

Сергій Шуваєв розраховує, що до серпня з матеріалами справи почнуть ознайомлюватися потерпілі, потім — обвинувачені та їхні адвокати, час на це закон не регламентує. Після цього справа піде до суду.

Полковник впевнений, що під суд піде і пастор Сандей Аделаджа, тому що іншого шляху для обвинуваченого немає (якщо звинувачення було пред'явлено марно, це буде визнано грубою помилкою слідства, за це слідчий понесе покарання). Нині ж Аделаджа співпрацює зі слідством, інакше йому можуть змінити підписку про невиїзд на арешт за перешкоджання слідству.

На запитання, що ж конкретно інкримінується пастору, слідчий відповів, що, мовляв, він був учасником шахрайських схем, у яких у нього була своя роль. Сам Аделаджа гроші від інших обвинувачених не брав, але, за деякими даними, міг їх отримувати через певну "скриньку", куди нібито опускали конверти з якимись сумами.

Крім того, він нібито закликав прихожан закладати квартири в банках і вкладати гроші у фірми, які виявилися "пірамідами", в результаті чого багато осіб втратили помешкання. Довести це на слідстві, а потім у суді — справа правоохоронців.