• Головна
  • Новини
  • На впізнання викрадених ікон та хрестів на Тернопільщину їдуть церковні делегації зі всієї України...

На впізнання викрадених ікон та хрестів на Тернопільщину їдуть церковні делегації зі всієї України

10.05.2020, 20:10
Днями правоохоронці затримали злочинців, які роками грабували церкви по всій Україні. Понад чотири сотні старовинних ікон, давні Біблії, хрести, чаші та молитовники зараз очікують на своїх власників.

Днями правоохоронці затримали злочинців, які роками грабували церкви по всій Україні. Понад чотири сотні старовинних ікон, давні Біблії, хрести, чаші та молитовники зараз очікують на своїх власників. Про це інформує TeNews.

“Було пограбовано багато церков. І зараз ми сподіваємося, що все викрадене повернеться на свої місця. Багато священників звертаються. Якщо не помиляюся, то один хрест впізнала церква зі Шумщини. Зараз цим повністю займається поліція”, – каже Архиєпископ Тернопільський і Кременецький Владика Нестор.

Жертвами злочинної групи стали храми Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей. Трьох зловмисників затримали.

“Викрадене хотіли продати через аукціони й переправити за кордон. Цехи, в яких реставрували пам’ятки мистецтв, а також близько шістсот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих  17-19 століттями, виявили під час санкціонованих обшуків оперативники управління стратегічних розслідувань”, – розповідає начальник сектору комунікації головного управління Національної поліції у Тернопільській області Сергій Крета.

Аби ікони, предмети сакрального мистецтва, хрести знайшли своїх власників, поліція через пресу просить священників пограбованих храмів упізнати своє. Результат не змусив себе довго чекати. Щодня із заявами у поліцію звертаються по кілька представників церков зі всієї України.

“Зараз триває інтенсивна робота зі встановлення власників ікон, хрестів та предметів сакрального мистецтва. Делегації приїжджають щодня. Великою проблемою є те, що одразу по кілька церков заявляють своє право власності на одну і ту ж ікону. Адже на відео ікони дуже схожі між собою, тому кожному видається, що це саме його. Відтак, робота дуже кропітка і її багато”, – додає Сергій Йосипович.

Впізнання ікон та предметів сакрального мистецтва займає тривалий час. Делегація не може приїхати, заявити про своє право власності, підтвердити це право доказами і одразу забрати.

“Кожна, скажімо, ікона має свій знак, печатку. Делегаціям потрібно надати всі докази, аби підтвердити, що ця ікона викрадена саме з їхньої церкви. Перш за все ми перевіряємо, чи було звернення у поліцію про викрадення ікони, перевіряємо всі відбитки і докази. Окрім цього, навіть якщо право власності підтверджено, забрати ікону священнослужителі зможуть лише після того, як відбудеться суд і буде винесене рішення. Адже відкрито кримінальне провадження”, – зазначає начальник сектору комунікації головного управління Національної поліції у Тернопільській області Сергій Крета.

Відомо, підозрювані впродовж 2018-2020 років викрадали цінні ікони з церков та монастирів. Вони шукали в соцмережах та довідкових виданнях інформацію про ікони, написані в 17-19 століттях, їхали в храми, де ті зберігалися, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали замки та вікна. Після цього брали потрібні інструменти і йшли на злочин.

Свою останню крадіжку підозрювані вчинили в ніч з 29 на 30 квітня. Із храму Архангела Михаїла, що в селі Михайлівка на Вінничині, вони винесли три ікони 1860 року – Миколи Чудотворця, Матері Божої та “Серафим Саровський молиться на камені”.