• Головна
  • Новини
  • Релігійні організації ініціюють проєкт з енергоефективності «Енергія єдності»...

Релігійні організації ініціюють проєкт з енергоефективності «Енергія єдності»

25.04.2020, 17:33
Релігійні організації ініціюють проєкт з енергоефективності «Енергія єдності». Про це заявили під час онлайн-брифінгу на платформі Українського кризового медіа-центру.

Релігійні організації ініціюють проєкт з енергоефективності «Енергія єдності». Про це заявили під час онлайн-брифінгу на платформі Українського кризового медіа-центру.

«Ми хочемо перетворити енергозбереження, економію води і тепла в конкретні добрі справи. І також ми хочемо нагадати, що не тільки Україна – наш дім, а сама планета Земля. І ми маємо про неї піклуватися. Проект, як ми розраховуємо, триватиме кілька років», – розповів Сергій Дмитрієв, голова правління ГО «Елеос-Україна».

За словами спікерів, реалізація проекту відбуватиметься в декілька етапів. Перший етап – це залучення фахівців з різних енергозберігаючих компаній, громадських організацій та релігійних організацій на майданчику Всеукраїнської Ради Церков. Буде створена інформаційна кампанія, мета якої – донести до населення як впроваджувати енергоефективність на побутовому рівні. Другий етап – це освіта релігійних лідерів, які будуть доносити інформацію до інших представників релігійних організацій щодо того, як робити кроки до енергозбереження. Третій етап – це аудит храмових комплексів по всій Україні.

«Це будуть не лише православні Церкви, але і юдейські, мусульманські, протестантські громади, які зможуть зменшити витрати на оплату комунальних послуг, а зекономлені кошти направити на соціальні потреби, благодійні проекти, допомогу людям», – додав Сергій Дмитрієв.

Антон Ковалишин, керівник відділу з комунікацій постачальника електроенергії та енергоефективних рішень YASNO, зазначив,  що співпраця з релігійними організаціями в рамках проекту є перспективним кроком і допоможе швидше впроваджувати енергоефективність на рівні нової побутової культури українців. Він підкреслив, що енергоефективність не потребує додаткових витрат.

«Чому ми почали реалізацію цього проекту з релігійними організаціями? Тому що 70% людей в Україні відносять себе до однієї з релігійних конфесій, релігійні організації мають найбільший рівень довіри серед населення на ряду з армією і волонтерами, тому кому як не їм нести ці знання у суспільство і формувати відповідну культуру. Бо без культури ніякі реформи та зміни не будуть ефективними», – наголосив Антон Ковалишин. 

«Мене змістовно зацікавила ініціатива, бо таким чином ми можемо сприяти поширенню сучасної побутової культури у людей і зменшити їх витрати. З іншого боку – це більш глибока культура енергетичної заощадливості для забезпечення конкурентоздатності суспільства в цілому. Уміння певним чином використовувати енергоресурси буде визначати місце країни у майбутньому. Це дуже добре, що релігійні організації долучаються до поширення знань і певних підходів у такій незвичній для себе сфері. Якщо якась побутова культура поширюється через церкву – це буде успішно», – зазначив Олександр Сушко, виконавчий директор «Міжнародного фонду «Відродження». 

«Ми з радістю доєднуємося до цього проекту і Православна Церква України активно долучається до екологічних ініціатив. Це документально засвідчено 25 червня 2019 року, коли відбулося засідання Священного синоду, на якому було ухвалено рішення про те, що 1 вересня щороку або у першу неділю після 1 вересня буде День молитви за довкілля. Це рішення ухвалив Блаженнійший Митрополит Епіфаній і представники Священного Синоду ПЦУ. Його Блаженство звернувся до всього суспільства з закликом ефективно розпоряджатися ресурсами і не лише молитися, а брати активну діяльну участь в енергозбереженні, енергоефективності і використанні ресурсів», – додав Диякон Михаїл Омельян, представник пресслужби ПЦУ.