• Головна
  • Новини
  • Проти УПЦ МП за підсумками Великодня поліція порушила п’ять справ...

Проти УПЦ МП за підсумками Великодня поліція порушила п’ять справ

21.04.2020, 09:39
Під час святкування Великодня поліція зафіксувала 19 порушень карантину загалом по Україні, в п’ятьох випадках поліція порушила кримінальні справи — 4 на Донеччині та одну на Тернопільщині.

Під час святкування Великодня поліція зафіксувала 19 порушень карантину загалом по Україні, в п’ятьох випадках поліція порушила кримінальні справи — 4 на Донеччині та одну на Тернопільщині.

Про це у коментарі Нromadske повідомив радник міністра внутрішніх справ Юрій Тандіт.

За його словами, усі 5 кримінальних справ пов’язані з порушеннями у храмах Української Православної Церкви Московського Патріархату. Найбільш грубі порушення були у Почаївській лаврі (Тернопільщина) та у Святогірській (Донеччина). Усі справи порушені за статтею 325.

Водночас Тандіт наголосив, що насамперед йдеться про рішення настоятелів конкретних храмів, які на власний розсуд допустили велике скупчення людей у храмах.

«Питання у нас до настоятелів, до тих, хто свідомо запустив людей, хоча знали, що є карантинні заходи. І священики все одно порушили карантин», — сказав він.

Радник глави МВС додав, що спілкувався з великою кількість священників, зокрема і УПЦ МП, й багато з них були «здивовані та обурені» тим, що відбулося у Почаєві та на Донеччині. Однак загалом МВС позитивно оцінює ситуацію зі святкуванням Великодня у храмах УПЦ МП.

«У цій церкві понад 13 тисяч приходів. Слава богу, що УПЦ послухала рекомендації Кабміну, поліції та Всеукраїнської ради церков», — зазначив Тандіт.

Він зауважив, що відомство також вдячне ПЦУ, Греко-Католицькій Церкві, Римо-католикам та протестантам за дотримання карантину.

Загалом порушення не були масовими й більшість людей дослухались до закликів не ходити у храми. Так, минулого року у великодніх заходах взяли участь 7 мільйонів людей, а цьогоріч лише 130 тисяч.

«Треба подякувати священникам, багато з них вчинили мужньо, тому що для багатьох священників, особливо у маленьких населених пунктах, прихід людей на великі свята є зокрема джерелом допомоги, бо вони живуть за рахунок того, що дають парафіяни. Але вони все одно відкрито закликали людей не приходити у храми. Священики усі нам допомогли, всіх без виключення конфесій», — підсумував Тандіт.