• Головна
  • Новини
  • В Україні у системі охорони здоров’я засновано Асоціацію капеланів...

В Україні у системі охорони здоров’я засновано Асоціацію капеланів

15.04.2020, 11:51
В Україні у системі охорони здоров’я засновано Асоціацію капеланів - фото 1
Офіс Асоціації розташувався за адресою: м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4-Б.

images.jpg14 квітня 2020 року в Україні за було офіційно зареєстровано Асоціацію капеланів в охороні здоров’я (АКОЗУ), Оосновною метою асоціації є сприяння впровадженню, ефективному функціонуванню й розвитку інституту капеланства у сфері охорони здоров’я та соціального захисту України. Асоціація є міжконфесійною.

Асоціація є добровільною самоврядною неприбутковою громадською організацією, яка створена на засадах професійної незалежності та об’єднує працівників галузей релігії, охорони здоров’я, соціальної роботи та інших осіб, які поділяють статутні цілі організації. Функціонування подібних організацій є поширеною практикою у розвинутих країнах Європи, Америки та Азії.

Засновниками Асоціації стали представники трьох різних конфесій, а саме в.о. голови Синодального управління медичного капеланства Православної Церкви України протоієрей Сергій Дмитрієв, заступник голови Відділу соціального служіння Української Греко-Католицької Церкви протоієрей Андрій Нагірняк, старший пастор громади християн віри євангельської та співробітник Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Сергій Убогов. Президентом Асоціації було обрано Сергія Убогова, який є головою Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Офіс Асоціації розташувався за адресою: м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4-Б.

Першочерговими завданнями Асоціації було визначено наступні:

  • участь у розробці нормативно-правової бази для впровадження професії капелана в охороні здоров’я;
  • розробка етичного кодексу та професійного стандарту капелана в охороні здоров’я;
  • розробка уніфікованих програм ступеневої підготовки капеланів з клінічної душпастирської освіти;
  • сприяння створенню міжконфесійних капеланських служб при закладах охорони здоров’я;
  • формування робочих органів та територіальних відділень Асоціації;
  • налагодження партнерських відносин та співпраці з МОЗ України, а також капеланськими зарубіжними та міжнародними організаціями, зокрема такими, як European Network of Health Care Chaplaincy, Health Care Chaplaincy Network (США), Canadian Association for Spiritual Care та інші.

Так, станом на сьогодні члени Асоціації взяли участь у розробці проектів таких документів, як: Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я України, проекти кваліфікаційних характеристик та схеми тарифних розрядів капелана в охорони здоров’я і помічника капелана в охорони здоров’я, проект змін до Національного класифікатора професій в частині впровадження вказаних професій тощо. Важливо зазначити, що до проекту Положення про капеланство включено окремий розділ, що визначає порядок богословської і клінічної підготовки, підвищення кваліфікації, безперервного професійного розвитку та атестації капеланів.

Відразу після зняття карантинних обмежень планується провести Загальні збори Асоціації, порядок денний яких включатиме обговорення вищезгаданих питань.

Загалом передбачається, що до складу Асоціації увійдуть представники всіх конфесій і релігійних організацій, що представлені у ВРЦіРО, а також інших релігійних організацій, закладів освіти і науки, громадських, благодійних та інших організацій, які роблять вагомий внесок у справу фізичного і духовного оздоровлення суспільства та розвитку душпастирської (духовної) опіки у сфері охорони здоров’я України.