• Головна
  • Новини
  • Міжконфесійний «COVчег» для боротьби з COVID-19 створено на Львівщині...

Міжконфесійний «COVчег» для боротьби з COVID-19 створено на Львівщині

02.04.2020, 13:43
Міжконфесійний «COVчег» для боротьби з COVID-19 створено на Львівщині - фото 1
Священнослужителі всіх конфесій Львівщини за участі громадських організацій 29 березня підписали меморандум про співпрацю та створили «Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги», який запроваджує благодійну програму «COVчег».

Священнослужителі всіх конфесій Львівщини за участі громадських організацій 29 березня підписали меморандум про співпрацю та створили «Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги», який запроваджує благодійну програму «COVчег».

Священнослужителі закликають лікарів-терапевтів до спільного протистояння коронавірусній інфекції. Про це повідомляє Гал-інфо.

З благословення Митрополита Львівського ПЦУ Макарія, Митрополита Львівського і Сокальського Димитрія ПЦУ, Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ  Ігоря (Возьняка), Митрополита Львівського РКЦ Мечислава Мокшицького, Архиєпископа Рафаеля Мінасяна, глави Вірмено-Католицького Ординаріату Вірменії, Грузії, Росії, України, та Східної Європи, низка організацій, а саме: Комісія у справах охорони здоров’я та душпастирства Львівської єпархії Української Православної Церкви, БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ», Реколекційний центр Дім паломника РКЦ, БО «Мальтійська служба допомоги у Львові», ГО «Клуб української греко-католицької інтелігенції», Синкел у справах гуманітарної допомоги Ординаріату вірмен-католиків та БФ «Медична Місія» створили спільний проєкт «Ковчег Допомоги».

Мета проєкту -проведення медико-соціальних, психологічних протиепідеміологічних заходів, які сприяють максимальному дотриманню умов карантину/самоізоляції для категорій людей, які належать до груп ризику, та підтримка медичного персоналу, який працює з інфікованими коронавірусною інфекцією.

Передбачено три важливі програми:

Перша – це амбулаторне консультування вдома в умовах поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги, реагуючи на епідеміологічну ситуацію в Україні, розпочинає благодійну програму, покликану надати допомогу людям, які потребують медичного огляду та консультування в умовах поширення COVID-19 на виїзді:

пацієнтам із підозрою на COVID-19, без підписаної декларації з сімейним лікарем,

з легкою формою захворювання, зокрема в ситуаціях, коли стаціонарна допомога недоступна, або у випадку інформованої відмови від госпіталізації;

пацієнтів, які одужують і вже не потребують госпіталізації.

Діяльність забезпечується медійною підтримкою, проведенням лабораторних аналізів -- швидкими тестами на грип і COVID-19. В рамках благодійної програми буде діяти телефонна лінія для звернення по допомогу, а номер буде активно поширюватись через соцмережі та ЗМІ.

Друга – соціальна допомога літнім, маломобільним, соціально незахищеним людям, неповним сім’ям із дітьми з інвалідністю.

Для запобігання поширенню коронавірусу, Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги має на меті розширити програму домашнього догляду, забезпечуючи доставку їжі для людей із цільових груп.

Львівська міська рада та соціальні служби також нададуть Шпиталю Шептицького перелік осіб, які потребують підтримки впродовж карантинного періоду. Соціальні служби міста щодня формуватимуть актуальні списки, які будуть передані Благодійному фонду «Шпиталь Шептицького», щоб виконувалась регулярна доставка їжі.

Та третя – психологічні супервізії для лікарів, що працюють в умовах боротьби з коронавірусом. Центр психічного здоров'я БФ «Шпиталь Шептицького» буде надавати психологічну підтримку лікарям, що працюють безпосередньо з хворими пацієнтами, у яких підтверджений коронавірус.

Представник благодійного фонду «Медична Місія»Ігор Верецький розповів Гал-інфо:«Ми нині фактично готуємо три проєкти від нашого комітету. Перший – виїзні карети швидкої допомоги шпиталю Адрея Шептицького. Також сьогодні відкрилась гаряча лінія, і там вже йдуть звернення від громадян про допомогу. Для співпраці у цьому проєкті наразі потрібні лікарі та медсестри, ми просимо зголошуватись. Для них запропонована гідна оплата праці, помешкання виділив митрополит Ігор у реколекційному центрі «Світлиця» у Брюховичах, і лікарі, які працюватимуть із хворими, зможуть там жити і будуть повністю забезпечені харчуванням та засобами індивідуального захисту, – розповідає пан Верецький. – Також ми сподіваємось на фінансову допомогу від міста та області, звертаємось до різних міжнародних організацій. Так само залучаємо меценатів та власників великого бізнесу. Церква дає свої ресурси, власне, у сфері харчування та проживання.

За словами голови Комісії у справах охорони здоров'я та душпастирства Львівської єпархії Української Православної Церкви священника Миколи Біляка, ця місія слугує об’єднанням усіх церков Львівщини заради порятунку людського життя.

Біляк.jpg

Отець Андрій Логін, представник БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ» говорить:

«Програма «COVчег» скерована на те, щоб допомогти людині перебувати вдома, а ми як Церква можемо подбати про те, щоб людині привезти харчування, щоб людина отримала психологічну підтримку, і також, щоб до неї за потреби приїхав лікар або проконсультував телефоном. Це три компоненти: соціальний, психологічний та медичний, які ми зараз розвинули. Є територіальні центри, які формують списки тих людей, які потребують допомоги, і ми вже отримуємо власне адреси та імена тих людей, куди ми будемо доставляти їжу. Це перший тиждень, який проходить у тестовому режимі, і сьогодні ми зробили першу доставку набору, де є сніданок, обід та вечеря. Ми зараз закликаємо лікарів, а саме лікарів-терапевтів, медичних сестер, чоловіків-водіїв, які мають категорію В, долучитись до нашого проєкту. Це одна з наших найгостріших потреб. Щоправда, є певні умови, митрополит Львівський Ігор (Возьняк), пішов назустріч, аби у цій ситуації максимально сприяти цій програмі, і надав для проживання «Світлицю» у Брюховичах, і ми працюємо «вахтовим методом», це означає, що працівники не їдуть додому, а перебувають там та працюють тиждень-два у таких умовах, аби убезпечити свої рідних і мати можливість бути максимально ефективними. Тому ми шукаємо лікарів та медсестер, які готові до цього вахтового методу, тут є проживання, харчування, але до цього потрібно бути морально готовими».

o_login.jpg