• Головна
  • Новини
  • Львівська суддя видалила із засідання слухачку за використання вервички...

Львівська суддя видалила із засідання слухачку за використання вервички

28.02.2020, 12:16

Суддя Львівського окружного адмінсуду Олена Хома вилучила із зали засідань вільну слухачку Анну Микитин, яка використовувала вервицю під час розгляду справи. Інцидент трапився 26 лютого під час розгляду позову відомої у Львові активістки Олесі Дацко до мера Андрія Садового.

Суддя Львівського окружного адмінсуду Олена Хома вилучила із зали засідань вільну слухачку Анну Микитин, яка використовувала вервицю під час розгляду справи. Інцидент трапився 26 лютого під час розгляду позову відомої у Львові активістки Олесі Дацко до мера Андрія Садового, повідомляє ZAXID.NET.

Після того, як судді встановили, хто зі сторін прибув на засідання, головуюча на засіданні суддя Олена Хома звернулася до однієї з вільних слухачок із вимогою залишити залу судових засідань. «Пані Микитин, суд просить вас залишити залу засідань з огляду на те, що ваша поведінка не відповідає поведінці присутнього в залі засідання. Використання релігійних атрибутів заборонене в залі судових засідань», – заявила Олена Хома.

Після цих слів до Анни Микитин підійшов працівник суду і почав виводити її в коридор. Жінка не чинила опору, однак обурювалася і назвала таке рішення принизливим.

«Може, із шиї зняти хрестик. На якій підставі? Це приниження і дискримінація. Вервички вона боїться. Я взяла вервичку на руку, і це її образило», – заявила Анна Микитин.

Сама Олена Хома не змогла пояснити мотиви такого рішення, оскільки давати коментарі ЗМІ мають право лише судді-спікери. Офіційну позицію озвучив Олександр Сасевич, який є одним із суддів-спікерів Львівського окружного адмінсуду.

«Існує ч. 4 ст. 10 Кодексу адміністративного судочинства, яка передбачає право суду видаляти з зали засідання осіб, які перешкоджають веденню судового засідання, порушують порядок в залі. Коли головуюча у справі з'ясовувала у присутніх, хто є в залі судових засідань,.. а при цьому встановлюються всі особи, у тому числі вільні слухачі. І встановлюються єдине – хто прибув, тобто не ставиться обмеження, що людина не може перебувати в суді... Є також стаття №196: головуюча у судовому засіданні має право вживати необхідних заходів щодо забезпечення належного порядку в судовому засіданні», – зазначив Олександр Сасевич.

Він уточнив, що в цьому випадку головуюча суддя скористалася правом вилучити із засідання особу, яка перешкоджала здійсненню повноважень.

«При зверненні головуючого до вільних слухачів «Будь ласка, хто ви, які у вас є документи?» людина пред'явила пенсійне посвідчення. Пенсійне посвідчення не є тим документом, який підтверджує особу. Такими документами є паспорт і посвідчення водія. Коли ж головуюча уточнила, чи є інший документ, який підтверджує особу, людина почала коментувати, зухвало поводитись, що є неприпустимо в судовому засіданні. Присутність осіб, які не є учасниками судового розгляду і ставлять під сумнів порядок в засіданні, є підставою для їх видалення із засідання. Тобто вилучення пов'язано виключно із поведінкою і коментарями, які допустила ця особа: коли звернулася суддя, послідував коментар і поставилась під сумнів вимога головуючого, а це неприпустимо у судовому засіданні», – підсумував Олександр Сасевич.

Кілька учасників судових засідань у цій справі неофіційно підтвердили, що раніше Анна Микитин неодноразово заважала розгляду справи, коментуючи дії суддів, читала молитви, а також хрестила присутніх у судовому засіданні.

Додамо, що заборона на використання релігійної атрибутики не прописана в жодному документі, який регламентує порядок проведення судових засідань.