• Головна
  • Новини
  • Створенням ПЦУ завершується процес національної самосвідомості українців, - експерт...

Створенням ПЦУ завершується процес національної самосвідомості українців, - експерт

02.01.2020, 10:48
Створенням ПЦУ завершується процес національної самосвідомості українців, - експерт - фото 1
За останніми соціологічними опитуваннями, Предстоятелю Православної Церкви України митрополиту Епіфанію довіряють 39% українців, що набагато більше, ніж очікувалося, адже він лише рік очолює Помісну Церкву.

За останніми соціологічними опитуваннями, Предстоятелю Православної Церкви України митрополиту Епіфанію довіряють 39% українців, що набагато більше, ніж очікувалося, адже він лише рік очолює Помісну Церкву.

Про це сказала доктор філософських наук, релігієзнавець Людмила Филипович в інтер'вю UATV, повідомляє Укрінформ.

“Ми ... не думали, що за цей рік, наприклад, довіра до нового Предстоятеля об'єднаної Церкви Епіфанія буде такою високою: на сьогодні 39% українців заявили про те, що вони довіряють Епіфанію. Це більше, ніж, наприклад, рівень довіри до Онуфрія (32%) або Філарета (29%)", - сказала вона.

За її словами, цікаво, що 42% українців заявили про довіру Папі Римському. "Що стосується предстоятеля Російської Православної церкви Кирила, то вперше рівень недовіри перевищив рівень довіри”, – сказала релігієзнавець.

Вона також нагадала, що за рік, що минув після утворення ПЦУ, її визнали три Церкви: сам Вселенський Патріархат, Елладська Церква і Александрійський Патріархат.

“Для порівняння, від моменту проголошення свого Патріархату в Росії і до його визнання минув 141 рік. Ми розуміємо, що це ХV – XVI століття. Тоді були зовсім інші умови для комунікації, ніж зараз”, – зазначила Филипович.

За її словами, експерти від початку говорили, що обвального визнання ПЦУ не буде, тому що Церква тривалий час перебувала в ізоляції, її не випускали на міжнародну арену, не було знайомства навіть на рівні архиєпископів - цими лаврами користувалися лише ті, хто був частиною РПЦ.

Зараз триває процес знайомства з новою Церквою, і, на переконання релігієзнавця, кількість Церков, які визнають ПЦУ, буде збільшуватися. Але потрібно активно працювати в цьому напрямку, наголосила Филипович.

“Отриманням Томосу і створенням Церкви завершується процес національного самоусвідомлення українського народу. Крім того, українці показали, що здатні заради спільної мети об’єднуватися”, – заявила фахівець.

Як повідомлялося, 11 жовтня 2018 року синод Вселенського Патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні.