• Головна
  • Новини
  • Єпископу Яну Пурвінському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира»...

Єпископу Яну Пурвінському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира»

10.12.2019, 11:47
Єпископу Яну Пурвінському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира» - фото 1
6 грудня депутати прийняли рішення про присвоєння вислуженому єпископу Київсько-Житомирської дієцезії Римо-Католицької церкви Яну Пурвінському звання «Почесний громадянин міста Житомира». Про це повідомляє сайт 0412.ua.

6 грудня депутати прийняли рішення про присвоєння вислуженому єпископу Київсько-Житомирської дієцезії Римо-Католицької церкви Яну Пурвінському звання «Почесний громадянин міста Житомира». Про це повідомляє сайт 0412.ua.

З відповідними клопотаннями до міської ради звернулися настоятель парафії св. Софії м. Житомир о. Віталій Безшкурий та голова ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України» В.А. Лясковська-Щур.

Ян Донатович Пурвінський народився 19 листопада 1934 року в Латвії в сільській польській родині. Закінчив вищу духовну семінарію в Ризі. Висвячений 13 квітня 1961 року. Душпастирську діяльність розпочав на посаді вікарія в Даугавпілсі. Пізніше працював настоятелем в Даугавпілсі, Краславлі, Індрі.

На прохання католицької громади м. Житомира і за узгодженням з кардиналом Юліаном Вайводсом 2 серпня 1977 року призначений вікарієм житомирського кафедрального собору св. Софії. У 1981 році призначений єпископським вікарієм України і Молдови. У 1983 році отримав почесне звання капелана Папи Римського. 16 січня 1991 року Папою Іваном Павлом II призначений єпископом відродженної Житомирської дієцезії. Консекрація відбулася 4 березня 1991 року в Житомирі в соборі св. Софії. З 1998 року – єпископом-ординарієм Київсько-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви.

15 червня 2011 року Папа Бенедикт XVI прийняв відставку єпископа Яна Пурвінського з посади ординарія Київсько-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні у зв'язку з досягненням ним пенсійного віку.

За ініціативи Яна Пурвінського в Житомирі розгорнута широка благодійна діяльність – відкрита їдальня католицької благодійної організації «Карітас-Спес», збудований дитячий відпочинковий комплекс «Надія» у мальовничому приміському с. Зарічани, де щорічно мають змогу відпочити і оздоровитися діти з малозабезпечених родин та родин учасників АТО. Одним із пріоритетів у його діяльності є духовне сприяння сім’ям. Владика вважає, що міцна родина є запорукою міцної держави.

Ян Пурвінський є співзасновником однієї з найбільш вагомих польських громадських організацій України — Житомирської обласної Спілки поляків України та членом головного правління Спілки поляків України 1990-1992 років. Саме він виступив організатором з впорядкування Польського кладовища в Житомирі. Це кладовище – унікальний пантеон, де спочивають видатні діячі польської культури, які зробили вагомий внесок у культурну спадщину області. У 1990 році був нагороджений Золотою медаллю Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowej (Warszawa 1989.12.28).

У 2017 році за багаторічне самовіддане служіння громаді Житомира єпископа-емерита Яна Пурвінського було нагороджено відзнакою «За заслуги перед містом І ступеня».