• Головна
  • Новини
  • Єпископи УГКЦ сказали рішуче «ні» насильству в усіх його проявах...

Єпископи УГКЦ сказали рішуче «ні» насильству в усіх його проявах

23.10.2019, 14:52
Єпископи УГКЦ сказали рішуче «ні» насильству в усіх його проявах - фото 1
Синод єпископів УГКЦ 14 жовтня оприлюднив Послання щодо захисту від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб.

Синод єпископів УГКЦ 14 жовтня оприлюднив Послання щодо захисту від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб.

dsc_8428.jpg

«Ми прагнемо сказати рішуче «ні» насильству в усіх його проявах. Спектр насильства не обмежується сексуальними злочинами проти неповнолітніх. Проте змушені передусім говорити про ці злодіяння у зв’язку з кризою, яка пов’язана з викриттям випадків статевого насилля з боку духовенства та богопосвячених осіб і яка завдала величезного потрясіння Вселенській Церкві», - йдеться у документі.

У посланні єпископи УГКЦ просять прощення від імені Церкви, якщо хтось зазнав статевих, фізичних, психологічно-емоційних, фінансових чи інших видів насильства або зловживань у парафіях, єпархіях, монастирях, школах, семінаріях чи інших церковних структурах;

«Стверджуємо, що вислухаємо всіх, хто міг стати жертвою чи свідком насильства в будь-якому середовищі, зокрема церковному. Одночасно закликаємо: не мовчіть! … Члени Церкви покликані дбати про запобігання й недопущення майбутніх зловживань; глибше осмислювати корені цієї проблеми — як із морально-психологічного чи юридичного погляду, так і з духовно-богословського», - наголошують єпископи і додають: «Закликаємо всі державні інституції, структури громадянського суспільства та бізнесу до повного усвідомлення масштабів поширення в сучасному світі насилля, маніпуляцій і безчинств супроти неповнолітніх і немічних цього світу.

Особливо єпископи УГКЦ застерігають від спокуси клерикалізму — використання Церкви та її духовного авторитету з боку кліру в особистих цілях. Явище клерикалізму, наголошують владики УГКЦ, є руйнівним для Церкви і закликають: «Зробімо наші парафії, монастирі й семінарії місцем співвідповідальності та братерства, де єпископи, духовенство, монашество й миряни соборно зростають у вірі, любові, милосерді та служінні одне одному…Повноцінне інтелектуальне й духовне осмислення допоможе Церкві адекватно запобігати зловживанням і подавати добрий приклад світові».

Єпископи УГКЦ виловили бажання «співпрацювати із суспільними інституціями задля захисту дітей, неповнолітніх і вразливих осіб, адже явище насильства має своє глибоке коріння там, де суспільство не реагує на зло і не вживає відповідних запобіжних заходів» і закликали: «Захист від насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб є справою кожного члена Церкви — єпископа, священника, богопосвяченої особи, мирянки та мирянина».

Послання Синоду Єпископів УГКЦ 2019 року щодо захисту від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб