• Головна
  • Новини
  • Релігійні та громадські організації розробляли спільну стратегію з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу...

Релігійні та громадські організації розробляли спільну стратегію з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу

23.10.2019, 14:17
Релігійні та громадські організації розробляли спільну стратегію з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу - фото 1
Зустріч представників конфесій України з метою напрацювати спільні стратегії щодо допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІДом в Україні відбулася 3 16 по 19 жовтня.

Зустріч представників конфесій України з метою напрацювати спільні стратегії щодо допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІДом в Україні відбулася 3 16 по 19 жовтня.

Цей захід був проведений комісією соціального служіння при ВРЦіРО за участі ООН, та за участі таких організацій як: Eleos, 100%life, UNAIDS, Альянс громадського здоров’я, клініки “Ангелія”, інформує сайт Angelia.

зустріч_СНІД.jpg

Учасники зустрічі зробили аналіз вже проведеної роботи в цьому напрямку, основними результатами чого є налагоджена співпраця різних релігійних організацій, які входять до складу Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Також було відмічено позитивну діяльність ВРЦіРО у взаємодії із державними та недержавними організаціями задля подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

Однак, метою робочої зустрічі було визначення сучасних викликів для релігійних організацій у питанні боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу. Так, було вирішено покращити взаємодію між релігійними організаціями, максимально задіяти можливі ресурси, зокрема інформаційні та людські. Наприклад, інформаційна робота у боротьбі з ВІЛ/СНІДом вкрай важлива. Адже на сьогодні в Україні і тестування, і лікування  і супровід щодо ВІЛ/СНІДу є безкоштовним і саме це мають знати  всі люди, та максимально користуватися даними послугами задля збереження свого здоров`я. При цьому важливим є те, що піклуючись про власне здоров`я, людина дбає і про оточуючих. Зниження імунітету має вкрай важкі наслідки – імовірність захворення на туберкульоз та інші захворювання, саме тому і важливо постійно контролювати свій імунітет. А у разі виявлення ВІЛ, чим раніше почнеться лікування, тим кращим буде стан людини! Знову ж таки – лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу в Україні безкоштовне!

Громадські та пацієнтські організації  представили статистику та розповіли про сучасний стан щодо захворюваності на ВІЛ/СНІД, та інші хвороби, які з цим пов`язані в Україні та світі, і висловили свою подяку ВРЦіРО за увагу даній темі і бажання допомагати.

Одним із викликів було визначено – подолання стигми в питанні ВІЛ/СНІДу серед релігійного співтовариства. Саме стигма інколи заважає отримати доступ до інформації та зробити один простий крок – тест на ВІЛ. Але саме цей простий крок може врятувати мільйони життів, зробити життя більш якіснішим та безпечним.

Зі свого боку релігійні організації бажають бачити суспільство не тільки здоровим фізично – а і духовно, тобто прагнуть цілісного відновлення людини! Це теж буде враховано в подальшій роботі релігійних організацій в напрямку співпраці  протидії епідемії ВІЛ/СНІДу.

Але всі погодились із тим, що Церква (релігійна організація) має бути місцем безмежної доброти та співчуття, де хвора людина зможе отримати підтримку і допомогу.

Таким чином були розроблені конкретні напрямки стратегії щодо участі релігійних організацій України у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу.