XІІ Екуменічний соціальний тиждень триває у Львові

02.10.2019, 10:19
XІІ Екуменічний соціальний тиждень триває у Львові - фото 1
У середу, 2 жовтня 2019 року, у Львові розпочинається Всеукраїнський суспільний форум ХІІ Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) на тему: «Відповідальність VS популізм».

У середу, 2 жовтня 2019 року, у Львові розпочинається Всеукраїнський суспільний форум ХІІ Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) на тему: «Відповідальність VS популізм». Напередодні у Львівській міськраді відбувся прес-брифінг за участі представників Інституту екуменічних студій УКУ, який організовує форум, та представників місцевої влади, — повідомляє власкор РІСУ.

«Ми запросили взяти участь у Тижні представників духовенства, релігійних організацій, освіти, влади, громадського сектору та медіа, щоб обмінятися досвідом, а також організувати і напрацювати нові альтернативи для подолання популізму, який так стрімко розвивається у нашому суспільстві», – підкреслила Оксана Іленьків, керівниця проєкту.

Впродовж Екуменічного соціального тижня проводитимуться дві панельні дискусії, аби глибинно розкрити поняття «відповідальність» і «популізм» з експертами з різних сфер суспільного життя України. Також під час форуму відбудеться засідання Українського Академічного Християнського Товариства та презентація книги митрополита Олександра (Драбинки) «Українська Церква: шлях до автокефалії». А завершиться Тиждень дискусією про ціннісні орієнтири сучасної української молоді.

о. Іван Дацько«Зараз ми живемо в епосі, у якій популізм і демагогія беруть вверх. Популізм існує тоді, коли політики фактично обіцяють те, що не можуть здійснити в демократичний спосіб, і тим самим вони діють безвідповідально. Адже коли популіст отримує голоси на виборах, тоді його популізм стає легальним, але все одно залишається безвідповідальним. Тому для нас є виклик: не стати жертвою такого популізму. Вимагаймо від наших керівників не те, щоб ми могли почути приємні для нас речі, а щоб вони брали відповідальність за свої слова, а також здійснювали демократичним способом все те, що вони обіцяють», – наголосив на прес-брифінгу о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій УКУ.

Він також додав, що вже третій рік поспіль Екуменічний соціальний тиждень відбувається у дві сесії – весною в Києві, а восени – традиційно у Львові.

«Багато хто нас запитує, а що означає ця символіка Тижня? Маленька рука – відповідальність, яка шукає для себе поживи; а велика, яка переповнена різними людьми, – це є той народ, який хоче чути те, що дуже часто не можна здійснити», – пояснив о. д-р Іван Дацько.

ХІІ Екуменічний Соціальний Тиждень у Львові

За його словами, такий форум допомагає втілювати заклик Папи до Східних Католицьких Церков, а саме: займатися екуменічним питанням та йти шляхом єдності.

«Ми дуже раді, що в нашому місті ця ініціатива відбудеться вже в 12-те. Тому місто активно підтримує і допомагає проведенню Екуменічного соціального тижня», – зазначив Петро Залуга, начальник управління внутрішньої політики Львівської міської ради.

«Оскільки цей проект відбувається уже в 12-те, то це свідчить лише про те, що теми, які піднімаються під час такого Тижня, є надзвичайно актуальними. Навіть більше, це саме ті теми, про які суспільство не завжди наважується говорити», – переконана Леся Корнат, начальниця управління у справах національностей, релігій та фінансово-планової роботи ЛОДА.

На її думку, популізм в різних країнах – це різний популізм, адже він у кожної держави проявляється інакше. І він є популярним навіть у країнах з усталеною демократією.

Зліва направо: о. Іван Дацько, Леся Корнат, Оксана Іленьків

«Потрібно достеменно розібратися, а які ж загрози популізму є в Україні? Яка повинна бути відповідальність за ті обіцянки та кроки, які роблять політики або ті люди, які беруть собі для озброєння популістичні методи? Саме тому Львівська обласна державна адміністрація підтримує Екуменічний соціальний тиждень, як і раніше», – доповнила Леся Корнат.

Варто зауважити, що в рамках Тижня у п’ятницю, 4 жовтня, в холі Центру Митрополита Андрея Шептицького (вул. Козельницька, 2а) відбудеться Благодійний аукціон витинанок «Віра в життя» за участі жінок-громадських діячок України. Кошти з аукціону будуть передані Львівському обласному благодійному фонду «Немовля», який опікується передчасно народженими дітьми при Львівській обласній клінічній лікарні (відділення патології новонароджених дітей). Початок заходу о 17 год.

Програма заходiв та реєстрація на сайті — esweek.org.ua.

Участь у всіх заходах Форуму безкоштовна.

Довідка: Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) — Всеукраїнський суспільний форум, який прагне об’єднати ресурси громади, влади, соціальних організацій, Церков, ЗМІ та освітян навколо вирішення актуальних проблем суспільства, базуючись на загальнолюдських цінностях та Соціальній доктрині Церкви, стимулюючи екуменічний діалог у соціальній сфері. Організатор Форуму — Інститут екуменічних студій Українського католицького університету. Це традиційна подія осені вже з 2008 року.