• Головна
  • Новини
  • Танки та солдати стояли довкола міста: У Львові сьогодні згадують 30-ліття маршу за легалізацію УГКЦ...

Танки та солдати стояли довкола міста: У Львові сьогодні згадують 30-ліття маршу за легалізацію УГКЦ

17.09.2019, 15:13
У Львові сьогодні, 17 вересня, згадують 30-річчя багатотисячної маніфестації за легалізацію УГКЦ.

У Львові сьогодні, 17 вересня, згадують 30-річчя багатотисячної маніфестації за легалізацію УГКЦ.

З цієї нагоди у Архикатедральному Соборі святого Юра о 18 годині буде звершена Архиєрейська Божественна Літургія. Священнослужителі УГКЦ також вшанують пам’ять Праведного Митрополита Андрея, 120-ліття єпископської Хіротонії якого припадає на сьогодні.

Як зазначає сайт Музею Митрополита Андрея Шептицького,17 вересня 1989 року у Львові відбулася масова маніфестація населення Галичини за легалізацію УГКЦ. Акція почалася біля обкому компартії на вул. Винниченка та Підвальній. О 10 годині почали Службу Божу за легалізацію УГКЦ, яку служили 38 священників. Там зачитали звернення до генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова з вимогою легалізувати УГКЦ. Потім величний похід вирушив через площі Галицьку та Міцкевича на проспект Леніна (тепер проспект Свободи), далі піднявся вул. Міцкевича до пл. Богдана Хмельницького (тепер пл. Св. Юра).

У цей день довкола Львова стояли танки і війська.

Ні влада, ні міліція не могли зупинити демонстрацію, яка проходила мирно й організовано. За різними оцінками, у цій акції брало участь від 150 до 300 тисяч галичан. Про неї повідомляли на багатьох провідних телеканалах світу.

22 вересня, відкривається виставка "Історія нескореної церкви". вул.Кривоноса 1, Музей Митрополита Андрея Шептицького.