• Головна
  • Новини
  • Акція з протидії торгівлі людьми відбулася в Івано-Франківську...

Акція з протидії торгівлі людьми відбулася в Івано-Франківську

31.07.2019, 17:44
Акція з протидії торгівлі людьми відбулася в Івано-Франківську - фото 1
З нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми 30 липня Івано-Франківський «Карітас» спільно з Департаментом молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради провів інформаційну акцію «Лабіринт можливостей».

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми 30 липня Івано-Франківський «Карітас» спільно з Департаментом молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради провів інформаційну акцію «Лабіринт можливостей».

За словами організаторів, мета акції – поінформувати мешканців про актуальність проблеми торгівлі людьми, ознайомити з методами безпечного працевлаштування, навчання та подорожей за кордоном.

«Лабіринт можливостей»

«Лабіринт можливостей» – це подорож, яка відкриває можливості працевлаштування за кордоном. Що треба знати, аби подорож була успішною та безпечною? Що необхідно взяти з собою у подорож? І крок за кроком той, хто проходить «лабіринт», або уникає потрапляння у руки торгівців людьми і успішно досягаєте фінішу, або ж його відповіді приведуть до ризикованих ситуацій, що у реальному житті виявилися би пасткою.

Символічний «Лабіринт можливостей» склали з 250 паперових коробок і десяти станцій, під час яких учасник отримав відповідні запитання.

У такий цікавий спосіб усі бажаючі змогли перевірити свою обізнаність щодо правил безпечної подорожі та працевлаштування.

Кожен охочий отримав інформаційні буклети, тематичні браслети та флаєри з інформацією про торгівлю людьми та порадами, як уникнути подібних ситуацій. 

«Це вже друга інформаційна акція – сьогодні ми проводили таку ж на залізничному вокзалі, — розповіла виконавчий директор БФ «Карітас Івано-Франківськ» Наталія Козакевич. – У такий інтерактивний спосіб показуємо як не потрапити у ризиковану ситуацію і не постраждати від торгівлі людьми. Коли людина, коли проходить «лабіринтом», має можливість обрати один із шляхів – правильний і успішний та інший, щоб ніби обійти ті чи інші формальності і якомога швидше, але це якраз може призвести до небезпеки. До слова, на вокзалі ми поспілкувалися з жінкою, яка була на роботі в Польщі і у неї працедавці забирали паспорт, утримували на закритій території, в результаті, заплатили дуже мало. Але виїхати на роботу вона все ж планує, бо, як каже, – тут роботу і гідну зарплатню знайти вкрай важко».

«Лабіринт можливостей»

«Я за кордоном не працювала і не подорожувала, але намагаюся слідкувати за трудовим міграційним законодавством, щоб при необхідності убезпечити себе від ризиків, — ділиться з кореспондентом РІСУ пані Тетяна. – Тут справді цікаві завдання – заплутують нібито гарними прикладами працевлаштування людей без необхідних документів, але я вважаю, що повинні бути усі документи, щоб бути захищеним законом».

«Загалом я пройшла майже увесь «лабіринт», — каже школярка Діана. – Але на останньому пункті, коли потрібно було віддати свій паспорт водієві автобуса на кордоні – погодилася. Це не вірно. Звичайно, тепер буду знати більше».

Таке ж випробування, коли паспорт не можна віддавати сторонній людині, не пройшов франківець Вадим. Як розповів молодий чоловік — не одноразово бував на заробітках у різних європейських країнах. На щастя, обходилося без неприємностей, бо їздив з колегами. «Під час сьогоднішньої акції, яка виявилася для мене корисною, переконався, що все ж треба бути вкрай обережним», — наголошує він.

«Лабіринт можливостей»

Як повідомляють у «Карітас Івано-Франківськ», вони працюють у напрямку протидії торгівлі людьми з 2004 року, відтоді діє Консультативний центр з надання допомоги постраждалим особам. За цей час допомогу від Карітасу отримало понад 200 осіб. У 2019 році франківський «Карітас» надав допомогу 15 постраждалим. Серед постраждалих – 4 жінки та 11 чоловіків. Форма експлуатації усіх постраждалих – трудова. Одна особа отримала статус постраждалої від торгівлі людьми від Міністерства соціальної політики України, одна особа отримала відмову в отриманні статусу.