• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ: В Єгипет вже не повернемося, але скільки блукатимемо пустелею, залежить від виборця...

Глава УГКЦ: В Єгипет вже не повернемося, але скільки блукатимемо пустелею, залежить від виборця

27.06.2019, 10:44
Глава УГКЦ: В Єгипет вже не повернемося, але скільки блукатимемо пустелею, залежить від виборця - фото 1
Громадяни України повинні розуміти, що дар свободи – це велика цінність, і нею не можна торгувати.

Громадяни України повинні розуміти, що дар свободи – це велика цінність, і нею не можна торгувати.

Таку думку висловив Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук в інтерв’ю газеті «Факти», повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Може скажу парадоксальну фразу, але в мене таке відчуття, що українське суспільство нагадує в’язня, якого випустили з в’язниці. У нього якийсь перехідний період. Йому потрібно інтегруватися в суспільство і знайти там своє місце. У нього чимало внутрішніх ран. Начебто він вже на волі, але ще живе в полоні стереотипів відносин між людьми, сформованих в умовах неволі. Він на волі, але продовжує співати тюремний шансон», – сказав першоєрарх.

«Це стосується і людської душі, – додав він, – адже рабська система поневолює її. Пута рабства потрібно розірвати і пройти процес визволення».

На думку Глави УГКЦ, українське суспільство під час Революції гідності почало розривати свої пута.

«Часто згадую слова режисера серії коротких документальних відео «Вавилон 13», які вона сказала на презентації, що вона бачила, як померла пострадянська Україна і народилася вільна держава. Це довгий і непростий процес. Але в мене відчуття, що часом ми починаємо гнітитися свободою, що у нас втома від неї. Деякі вважають, що свобода – це щось таке, що можна віддати взамін на добробут. Але таке мислення дуже небезпечне, оскільки є ризик втратити і одне, і друге», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Патріарх Святослав висловив переконання, що Україна таки буде вільною незалежною державою.

«Ми в «Єгипет» не повернемося. Шляху назад немає. Але як довго будемо йти вперед, залежить від нас. Хто заводив у владу зрадників країни типу Януковича і його соратників, бандитів, корупціонерів? Ті, хто за них голосували. Про свою відповідальність слід пам'ятати кожен раз, коли ми стоїмо на порозі чергових виборів», – наголошує Глава УГКЦ.

На його переконання, свобода – це дар і велика сила. Як сказав Блаженніший Любомир, «свобода – це можливість творити добро». Вільна людина здатна зруйнувати тиранію і будувати нові обставини, в яких дійсно можна і потрібно жити. Але свобода це також і можливість помилитися. Ще свободою можна зловживати.

«Тому я хочу, щоб ми вчилися бути відповідальними. Дуже легко на когось показувати пальцем: «Це він винен». Але коли до влади приходять злочинці, за їхніми злочинами стоять і ті, хто віддав за них на виборах свій голос», – вважає Глава УГКЦ.