• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ: «Ми спільно маємо нести відповідальність за вибір українського народу»...

Глава УГКЦ: «Ми спільно маємо нести відповідальність за вибір українського народу»

30.04.2019, 10:18
Глава УГКЦ: «Ми спільно маємо нести відповідальність за вибір українського народу» - фото 1

Хочу всіх заохотити, незалежно від того, хто за кого голосував, хто які мрії покладав на кандидатів, разом об’єднатися, аби будувати вільну незалежну соборну Україну. Таку думку висловив Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав у традиційному великодньому інтерв’ю

Хочу всіх заохотити, незалежно від того, хто за кого голосував, хто які мрії покладав на кандидатів, разом об’єднатися, аби будувати вільну незалежну соборну Україну. Таку думку висловив Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав у традиційному великодньому інтерв’ю «5-му каналу», повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель УГКЦ подякував Богу, що в Україні відбулися вибори.

«Сам спосіб, як вони проходили, є найкращим взірцем європейської демократії. Думаю багато-хто з представників дружніх держав, які спостерігали за виборами, усі констатували факт, що це було свято демократії», – сказав він.

Також першоєрарх подякував усім, хто прийшов голосувати, бо це був важливий елемент іспиту на зрілість.

«Якщо говорити про результати, – відзначив Глава Церкви, – ну, побачимо. Каже Господь Бог: по ділах їхніх пізнаєте їх. Що означає цей вибір, який зробив український народ, можливо, ми ще до кінця не усвідомлюємо, але сьогодні треба зрозуміти, що ми всі будемо нести відповідальність за того, кого ми вибрали. Відповідальність за вибір, який ми продемонстрували».

На його думку, відповідальність означає не просто спостерігати з боку, що діється в державі, а контролювати владу, вимагати від неї все те, що ми як виборці, голосуючи за того чи іншого кандидата, сподівалися в ньому побачити, сподівалися на те, що він, прийшовши на своє служіння, вчинить саме так, як ми на це надіялися.

«Це є наш обов’язок», – наголосив Блаженніший Святослав, додавши: «Сьогодні як ніколи нашій державі, нашому народу потрібна внутрішня єдність. Та єдність, яку ми продемонстрували на Майдані. Та єдність, яку ми вимагали від кандидатів у збереженні європейського курсу розвитку нашої держави. Та єдність, яку показав український народ, захищаючи свою батьківщину від російського агресора. Цієї єдності нам сьогодні потрібно як ніколи».

Глава УГКЦ висловив надію, що в Україні все буде добре. «У пасхальному часі воскреслий Христос є джерелом нашої надії. Той, на кого можна цілковито покластися», – сказав Глава Церкви.

«Маю надію на те, що ті фундаменти, засади, цінності, які наші герої проголосили на Майдані, цінності, за які віддають сьогодні життя найкращі сини і доньки нашого народу, цінності, під якими ми розуміємо «вільна суверенна держава», яка є невід’ємною частиною європейської християнської спільноти, ці цінності будуть непорушними», – наголосив Предстоятель.

Якщо якийсь політик, вважає Блаженніший Святослав, наважиться змінити чи розвернути Україну з її впевненого курсу до Європи, він тоді накличе велику трагедію як на себе особисто, ми вже мали таких президентів, так і на українську землю.

«Якою буде Україна? Україна буде такою, якою ми як громадяни її зробимо. Не ті чи інші політичні сили, і навіть не той чи інший президент. Україна буде такою, якою збудують її власні громадяни», – переконаний Глава УГКЦ.