• Головна
  • Новини
  • На Тернопільщині хочуть декомунізувати вулицю, де розташована Почаївська лавра...

На Тернопільщині хочуть декомунізувати вулицю, де розташована Почаївська лавра

29.03.2019, 11:52
На Тернопільщині хочуть декомунізувати вулицю, де розташована Почаївська лавра - фото 1
У Почаєві на Тернопільщині депутат міської ради Тарас Паляниця ініціює декомунізацію центральної вулиці, на якій розташована Почаївська лавра.

У Почаєві на Тернопільщині депутат міської ради Тарас Паляниця ініціює декомунізацію центральної вулиці, на якій розташована Почаївська лавра.

На своїй сторінці у Facebook він розпочав інтернет-опитування, повідомив власкор IA ZIK.

Почаїв.jpg

Зараз це – вулиця Возз’єдання. Тарас Паляниця стверджує, що назвали її за радянських часів на честь історичних подій, які призвели до окупації українських земель Росією.

«Назва «возз’єднання» або «воссоєдінєнія», як кажуть велікороси, активно пропихалась радянською владою. Походить від нібито об’єднання українських і російських земель внаслідок підписання «Березневих статей» на Переяславській раді 1654 року, а по факту це стало початком закріпачення і окупації України Московією. 

Інше трактування – також радянське, і не менш ганебне: «возз’єднання» Західної України з УРСР силами радянської червоної армії у 1939 році, як наслідок підписання пакту Ріббентропа-Молотова, що дав початок Другій світовій війні. Тобто, такі вулиці називали на честь окупації совєтами українських земель», – пояснює Тарас Паляниця.

Натомість, місцевий депутат запропонував перейменувати вулицю на честь гетьмана Івана Мазепи.

«Маю думку, що 380 річниця від дня народження українського гетьмана, борця за незалежність України від Москви Івана Мазепи – велика можливість увіковічнити внесок гетьмана, назвавши його ім’ям вулицю в Почаєві. На Мазепу у 1708 році за свободолюбивість російська церква наклала анафему, яка була неканонічною та політичною. Її не визнає жодна з помісних православних церков. Про неканонічність анафеми торік заявив і Константинопольський патріарх», – написав депутат.

У коментарях чимало місцевих мешканців підтримують ініціативу. Пропонують також інші назви, зокрема, перейменувати вулицю Возз’єднання на честь графа Потоцького, відомого мецената і греко-католицького фундатора Почаївської лаври.

Водночас, дехто пропонує спершу здійснити благоустрій вулиці, а вже після цього займатися декомунізацією.