• Головна
  • Новини
  • Релігійний історик розповів, якою у світській Україні має бути Церква після Томосу...

Релігійний історик розповів, якою у світській Україні має бути Церква після Томосу

20.02.2019, 12:29
Релігійний історик розповів, якою у світській Україні має бути Церква після Томосу - фото 1

Церква не повинна підміняти політичні інститути і бути знаряддям державної влади. Її роль – бути моральним авторитетом і партнером держави, відстоюючи інтереси суспільства. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету Олег Турій, відповідаючи на запитання: Якою у світській Україні має бути церква після Томосу?

Церква не повинна підміняти політичні інститути і бути знаряддям державної влади. Її роль – бути моральним авторитетом і партнером держави, відстоюючи інтереси суспільства. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету Олег Турій, відповідаючи на запитання: Якою у світській Україні має бути Церква після Томосу?

Олег_Турій.jpg

За його словами, на території України ніколи не було моноконфесійності, хоч майже кожна влада в минулому намагалася її утвердити, часом навіть дуже жорстокими методами.

«Ще за часів Київської Русі поруч із прихильниками візантійсько-слов’янської традиції проживали й християни латинського обряду, вірмени, юдеї й мусульмани. Вони мали свої общини і користувалися певною свободою своєї діяльності. Україна демонструє, що різні конфесії можуть жити й розвиватися разом», - акцентував історик.