• Головна
  • Новини
  • Патріарх Святослав: У Центральній та Східній Україні є великий інтерес до УГКЦ...

Патріарх Святослав: У Центральній та Східній Україні є великий інтерес до УГКЦ

07.02.2019, 11:48
Патріарх Святослав: У Центральній та Східній Україні є великий інтерес до УГКЦ - фото 1
У Центральній та Східній Україні ми бачимо позитивний "вибух" УГКЦ. Там відчувається особливий інтерес до нашої Церкви. Однак нам бракує священиків, щоб відповісти на ці потреби людей.

У Центральній та Східній Україні ми бачимо позитивний "вибух" УГКЦ. Там відчувається особливий інтерес до нашої Церкви. Однак нам бракує священиків, щоб відповісти на ці потреби людей.

Про це повідомив Глава УГКЦ Святослав в інтерв’ю польській Католицькій агенції інформаційній, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель зауважив, УГКЦ переживає бурхливий розвиток як інституція, і потреби, з якими зіштовхується Церква, перевершують її можливості. Як приклад, Глава Церкви навів ситуацію з УГКЦ у Краматорську, у прифронтовій зоні. Краматорськ був окупований росіянами, а пізніше – звільнений українською армією. Нещодавно священика УГКЦ на зустрічі з неурядовими організаціями запитали, коли УГКЦ матиме тут католицьку школу.

«Він був абсолютно здивований, оскільки ніколи не займався освітою і прийшов до мене за порадою. Я був теж здивований, тому що протягом багатьох років працював над відкриттям католицької школи в Києві. І це не так просто. Тим часом у Краматорську люди хочуть католицької школи. Більшість людей не ідентифікують себе з Католицькою Церквою, але їм потрібна католицька школа. Вони хочуть іншого виховання дітей. Для них це надія, що зрештою щось зміниться. Тепер я маю проблему, що з цим робити. Звичайно, ми повинні реагувати позитивно, а й прагматично. Як виховати католицьких вчителів у Краматорську, щоб вони могли реалізувати модель католицької школи? Звідки взяти на це кошти?» – розповів Патріарх УГКЦ.

«Це приклади того, – відзначив Блаженніший Святослав, – як Греко-Католицька Церква є привабливою для звичайних людей і які їх очікування. Ми бачимо, що свідчення, які ми дали там, демонструючи солідарність і соціальну допомогу, дуже важливі для цього регіону. І це відкриває для нас нові виклики. Нам вже не вистачає священиків, незважаючи на високий рівень покликань», – додав першоєрарх.

Говорячи про брак священнослужителів, Глава УГКЦ зауважив, що, зокрема у Київській архиєпархії, яка включає п'ять областей, на даний час не вистачає 50 священиків.

«Таким чином, ми бачимо тут позитивний "вибух" нашої Церкви і інтерес, який до неї зростає. Особливо це ми бачимо в Центральній і Східній Україні, тому що в Галичині Греко-Католицька Церква давно вже добре зарекомендувала себе», – сказав Предстоятель.

За його словами, Патріарша курія УГКЦ у Києві також потребує розвитку. Попит на присутність УГКЦ настільки великий у різних сферах суспільного життя: на рівні соціального та благодійного служіння, освіти та виховання, відносин з державою та іншими Церквами, на що необхідно відповісти, що це створює ситуацію, в якій Курія мусить швидко розвиватися, щоб реалізовувати ці завдання.