• Головна
  • Новини
  • Ми не маємо заперечень проти існування парафій РПЦ в Україні, - Предстоятель ПЦУ...

Ми не маємо заперечень проти існування парафій РПЦ в Україні, - Предстоятель ПЦУ

23.01.2019, 12:21
Ми не маємо заперечень проти існування парафій РПЦ в Україні, - Предстоятель ПЦУ - фото 1
Предстоятель ПЦУ Епіфаній (Думенко) вважає, що російська агресія проти України пришвидшила створення автокефальної Української Церква.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній (Думенко) вважає, що російська агресія проти України пришвидшила створення автокефальної Української Церква.

Про це першоєрарх заявив у інтерв'ю грецькому виданню "TaNea", текст якого опубліковано на Фейсбук-сторінці Предстоятеля ПЦУ.

«До початку цієї війни значна частина українців не надавали значення, чи належить Московському Патріархату церква, яку вони відвідували. Однак після агресії Росії, кількість віруючих у храмах тодішнього Київського Патріархату подвоїлася і потроїлося. Це доводить те, що український народ зрозумів, що Церква є одним з основних стовпів її незалежності», - зазначив він.

Митрополит Епіфаній підкреслив, що перехід громад з однієї конфесії у іншу змусив парламент звернутися до Вселенського Патріархату з проханням створити Автокефальну Церкву.

«Це незворотній процес і час працює на користь новоствореної Церкви. Суспільство змінюється, покоління змінюються, і сьогоднішнє покоління зробило свій вибір: відійти від російських позицій у пошуку європейської культури. Ця зміна засвідчує потребу в автокефальній Церкві», - сказав першоєрарх.

Предстоятель Епіфаній також зауважив, що в Україні існують паралельно дві Православні Церкви, оскільки дехто з українців не захоче покидати Московський Патріархат.

«За нашими оцінками, в Україні буде певна кількість парафій, які будуть підпорядковані Російській Православній Церкві. Це логічно і ми не маємо жодних заперечень проти цього. Російська Православна Церква може піклуватися про своїх віруючих на території України. Ті, хто вирішить залишитися в Російській Церкві, не повинні відчувати жодного виду тиску. Ці парафії повинні мати рівні права з тими, що належать до Православної Української Церкви. І поступово, я вважаю, наші відносини будуть нормалізовані, наші народи відновлять дружбу, добрі і мирні стосунки», - наголосив владика Епіфаній.