• Головна
  • Новини
  • Народ, якого надихає Церква, зупинить будь-якого агресора, - Патріарх Філарет про значення Томосу...

Народ, якого надихає Церква, зупинить будь-якого агресора, - Патріарх Філарет про значення Томосу

07.01.2019, 13:01
Народ, якого надихає Церква, зупинить будь-якого агресора, - Патріарх Філарет про значення Томосу - фото 1
Єдина Православна Церква в Україні будуватиме діяльність на українських звичаях. Про це сказав почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет.

Єдина Православна Церква в Україні будуватиме діяльність на українських звичаях. Про це сказав почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет.

"Для Церкви дає те (томос. - ред), що вона буде своє життя і діяльність будувати на українських звичаях, традиції. Буде звершувати Богослужіння українською мовою, зрозумілою. А це має велике значення. Тому, що коли людина приходить у храм, чує читання чи то Святого Письма, чи то псалмів, і не розуміє їх, то як вона може молитися? Тепер люди будуть молитися разом з усією Церквою", - пояснив він в інтерв'ю телеканалу "Прямий", повідомляє Gazeta.ua.

Автокефалія має велике значення для держави, продовжив Патріарх.

"Без Української Церкви, тобто міцного духовного фундаменту, держава довго проіснувати не зможе. І ми це бачимо на своїй власній історії. Коли у 20 столітті утворилася Українська Народна Республіка, потім разом із нею - Автокефальна Православна Церква, то знищивши цю Церкву, радянська влада знищила потім і УНР. Тому нинішні президенти зрозуміли, що поки не буде в Україні своєї незалежної Цкркви, ми будемо знаходитися у стані: будемо державою чи ні.

Тепер, коли ми стали незалежною державою, наш ворог, північний супротивник, нас не здолає. Тому що є велика духовна сила, яка сильніша за зброю. Ми бачимо на прикладі війни на сході. Зброя спочатку була слабенька. Але дух був сильний. І цей сильний дух не допустив, щоб агресор захопив Донбас. Захопив частину, а далі просунутися не може. Тому що український народ, якого надихає Церква на захист своєї Батьківщини, не допускає агресору просуватися далі. Таке значення має автокефалія Української Церкви", - сказав почесний Патріарх Філарет.