• Головна
  • Новини
  • "Час працює на автокефалію", - російський історик про ефект від Томосу...

"Час працює на автокефалію", - російський історик про ефект від Томосу

15.10.2018, 11:35
"Час працює на автокефалію", - російський історик про ефект від Томосу - фото 1
Українській державі не слід змушувати парафії УПЦ МП переходити до нової об'єднаної православної церкви. З часом більшість із них самостійно приймуть таке рішення.

Українській державі не слід змушувати парафії УПЦ МП переходити до нової об'єднаної православної церкви. З часом більшість із них самостійно приймуть таке рішення.

Про це московський професор історії Андрій Зубов, заступник голови опозиційної "Партії народної свободи" (ПАРНАС) розповів в ефірі Еспресо.TV.

Як зазначив вчений, наприкінці 90-их рр. схожий етап становлення власної релігійної незалежності пережила Естонія, де теж був конфлікт між Вселенським і Московським патріархатом.

"А як в результаті все вирішили? Далі волю самим людям. Ви (Україна - ред.) зараз йдете до Євросоюзу і я дивлюся із заздрістю на Ваш шлях, хоча бачу, який він важкий. І принципом Європи, який зробив її найрозвиненішою частиною світу, є саме принцип того, що людина понад усе. Дайте людині право самій вирішити. Якщо якісь парафії або монастирі захочуть бути в юрисдикції Москви, нехай вони будуть в юрисдикції Москви. Якщо вони захочуть бути в юрисдикції Константинополя, нехай вони будуть в юрисдикції Константинополя. До речі, сам Константинополь де-факто - не де-юре, а де-факто - завжди дотримується цієї практики. Думку Константинополя всі знають, а далі кожен вибирає сам", - пояснив професор.

За словами Зубова, незабаром переважна більшість розташованих в Україні храмів та монастирів все одно піде від РПЦ.

"Мені здається, щоб в Україні зараз не було, не дай Бог, релігійної війни... треба дати людям свободу вибору. Й монастирям теж потрібно дати свободу вибору. Й не дивитися на те, який заможний, який бідний. Повірте, час працює на автокефалію. Якщо спочатку, припустимо, третина парафій лишиться у складі Москви, то це тимчасове явище. Якщо Україна розвиватиметься в бік Європи, в бік Константинополя, то мине 10 років і з однієї третини, дай Бог, залишиться 10%", - додав історик.