• Головна
  • Новини
  • У Львові презентують посібник “Ісламознавство” та дослідження «Татари на Волині»...

У Львові презентують посібник “Ісламознавство” та дослідження «Татари на Волині»

17.09.2018, 12:43
У Львові презентують посібник “Ісламознавство” та дослідження «Татари на Волині» - фото 1

Наукова бібліотека Львівського національного університету ім.Івана Франка запрошує всіх охочих до своєї головної читальної зали, де 22 вересня о 12.00 розпочнеться презентація нових книг, що присвячені ісламському віровченню та історії мусульман (зокрема, татар) на українських землях.

Наукова бібліотека Львівського національного університету ім.Івана Франка запрошує всіх охочих до своєї головної читальної зали, де 22 вересня о 12.00 розпочнеться презентація нових книг, що присвячені ісламському віровченню та історії мусульман (зокрема татар) на українських землях.

Захід відбуватиметься у рамках XXV Форуму видавців у Львові, повідомляє Іслам в Україні.

Відвідувачам буде презентовано дві книги - навчально-методичний посібник “Ісламознавство” та колективне дослідження “Татари на Волині: історія, культура, контакти”.

Як ідеться в повідомленні Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім.Івана Франка, видання презентуватиме Михайло Якубович (нагадаємо, М.Якубович - знаний український сходознавець, дослідник доктринальної та філософської думки ісламського світу, голова Центру ісламознавчих досліджень Національного університету «Острозька академія», автор першого повного перекладу смислів Корану українською мовою з арабської, офіційно опублікованого урядовими організаціями Саудівської Аравії і Туреччини, ісламськими організаціями України; перекладач низки філософських та доктринальних праць ісламських мислителів (творів Аль-Фарабі та ібн Рушда, уривків з праць Міскавайга, Фахр ад-Діна ар-Разі, ібн Хальдуна, Абдессаляма Йассіна та ін.), дослідник релігійно-філософської спадщини Кримського ханства, автор кількох монографій та понад 100 наукових розвідок, опублікованих в Україні та за кордоном, учасник багатьох міжнародних наукових конференцій та дослідницьких проектів у США, Польщі, Німеччині, Бельгії, Італії, Саудівській Аравії, Ірані, Туреччині та ін., лауреат премії «Ars Translationis» імені Миколи Лукаша).

Навчально-методичний посібник “Ісламознавство” (Вінниця, 2018) постав як результат роботи двох авторів – Муфтія Духовного управління мусульман України “Умма” шейха Саїда Ісмагілова (він же - голова Українського Центру ісламознавчих досліджень) та Михайла Якубовича. Це видання є одним із перших в Україні посібників, орієнтованих на викладання навчального курсу “Ісламознавство”, на знайомство із питаннями ісламу, його місцем в українській культурі. Видання рекомендоване до друку Вченою радою Острозької академії. У книзі приділено увагу важливим аспектам ісламського віровчення, що повинно сприяти розумінню процесів сучасного ісламу. Видання містить цікаві додатки, зокрема йдеться про Хартію мусульман України, Соціальну концепцію мусульман України, а також словник ісламських релігійних термінів арабського походження.

Друга книга – колективне дослідження “Татари на Волині: історія, культура, контакти” (Вінниця, 2018) із серії “Бібліотека ісламознавства”. Серед авторів – уже згаданий Михайло Якубович, а також Віталій Щепанський (кандидат історичних наук, старший викладач кафедри релігієзнавства та теології Нацуніверситету “Острозька академія”) та Петро Кралюк (український філософ, відомий письменник і публіцист та авторитетний вчений, доктор філософських наук, професор, голова вченої ради «Острозької академії», засл.діяч науки і техніки України, лауреат багатьох вітчизняних та міжнародних премій, зокрема Гранослов, імені Світочів, Гоголя, Джеймса Мейса тощо. ).

У монографії “Татари на Волині: історія, культура, контакти” розглянуто історичні, суспільні та культурні зв’язки Волині та мусульманського світу - для багатьох це питання й досі лишається білою плямою, хоча археологічні дослідження, які проведені у селах Листвин (Рівненська область«, Мильськ (Волинська область), актуалізують це питання. Віталій Щепанський наголошує, що дослідження варто проводити на рівні аналізу усної історії, працюючи у місцевих архівах, фіксуючи розповіді татарських родів. Зібрані у книзі матеріали цікаві для грунтовного вивчення власної історії. Робота над виданням стала для науковця й певним особистим відкриттям, коли йшлося про роботу із матеріалами, що стосуються села Федорівка (у минулому Тудорів) Гощанського району.

Книга складається з двох частин: ”Ранньосередньовічна Волинь і мусульманський схід” (три нариси) та “Іслам у Погоринні” (6 нарисів). У додатках вміщено дев’ять історичних документів, що висвітлюють історії татар на Волині від XVI ст. до 1931 р.

Отже, презентація видань відбудеться 22 вересня о 14:00 за адресою: м.Львів, вул. Драгоманова, 5, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім.Івана Франка, головна читальна зала.