• Головна
  • Новини
  • Московський Патріархат в Україні є банкрутом, - Андрій Юраш...

Московський Патріархат в Україні є банкрутом, - Андрій Юраш

12.09.2018, 12:12
Московський Патріархат в Україні є банкрутом, - Андрій Юраш - фото 1
Московський Патріархат не хоче визнавати свій програш. Росія погрожує Константинополю розколом.

Московський Патріархат не хоче визнавати свій програш. Росія погрожує Константинополю розколом.

Про це в ефірі "Прямого" розповів керівник департаменту релігій Міністерства культури України Андрій Юраш.

"Я думаю, що вони будуть готові розірвати. Для них це питання, по-перше, і престижу, і певного іміджу. По-друге, вони вже пробували такий сценарій у 1996 році, коли на півроку було перервано спілкування між Москвою та Константинополем через Естонську Церкву. Але ціна естонського питання та українського – це зовсім інше", - повідомив він.

Андрій Юраш зазначив, що у 1996 році ні одна з Православних Церков на підтримку Москви не перервала спілкування з Константинополем.

"Зараз Москва готує певних союзників під своє радикальне рішення, яке вона представляє ледь не як другу схизму у світовому християнстві за масштабами рівня 1054 року. Ніхто офіційно в жодному документі чи в будь-якій офіційній заяві з цих 14 Церков, про які щойно говорили, не підтвердив намір іти московським шляхом радикального переривання стосунків з Константинополем", - зауважив Юраш.

Андрій Юраш зазначив, що це головна погроза, якою шантажувала Москва Константинополь більше року, ще на самих підступах до обговорення цього питання.

"Так от, константинопольська відповідь була приблизно така. Так, якщо ви розірвете стосунки, то ви самі підете в схизму, ви самі себе заженете в розкол, ви будете винні в розколі. Ми нічого не порушуємо, за нами канонічні правила, за нами історія. Ми підтверджуємо наші всі канонічні права на ці території. Ми відповідно діємо до всіх канонів, і відповідно ви тоді в цій ситуації станете заручниками свого єретичного бачення цієї ситуації", - розповів Андрій Юраш.

Юраш зазначив, що це нічого не означає для православної сфери. В Україні буде дві паралельні структури, які будуть називатися православними. І одна, й друга будуть дотримуватися православних догматів, і які будуть змагатися між собою. Якщо зараз ми маємо ситуацію, коли одна частина православних, тобто Українська Православна Церква в єдності з Московським Патріархатом, називає себе канонічною Церквою, а всіх інших вважає розкольниками і безблагодатними, то тепер будуть дві благодатні структури, дві канонічні Церкви, які будуть змагатися за впливи.

"Звичайно, кожна буде називати іншу розкольницькою, буде її не підтримувати. І насправді це буде підставою для православних віруючих в нашій державі думати, до якої юрисдикції належати. Але, на моє переконання, немає сумнівів, що абсолютна більшість віруючих зрозуміє цю дилему. Вони побачать, що та ідеологія, яку Московським Патріархат сповідував, аплікував в Україні майже 30 років своєї виключності, вона виявилася блефом", - розповів він.

Юраш зауважив, що Московський Патріархат зараз в Україні є банкрутом.

"Це банкрутство ми бачимо по соціологічним даним, ми бачимо це по реальним пріоритетам, ми бачимо – головне – по позиції Константинополя, який реально оцінив ситуацію і зрозумів, на чиєму боці є канонічна, історична перевага і правда. Але Московський Патріархат не хоче визнавати свій програш. Він намагається блефувати і шантажувати до кінця, інтригувати", - повідомив він.

"Я вас хочу дуже заспокоїти. Вже з квітня ми є переконані, що це незворотній процес. Тоді на Синоді в Константинополі було прийнято рішення вивчити і почати процес. Те, що ми отримали в офіційному повідомленні 7 вересня Константинопольського Патріархату, я процитую: "У рамках підготовки до надання автокефалії…" Тобто Константинополь не ставить питання – надавати чи не надавати. Він уже готує надання. Це зовсім інший, наступний етап. Тому будьте спокійними", - зазначив Юраш.