• Головна
  • Новини
  • Архиєпископу УПЦ КП знову відмовили у помилуванні Сенцова...

Архиєпископу УПЦ КП знову відмовили у помилуванні Сенцова

28.08.2018, 12:00
Архиєпископу УПЦ КП знову відмовили у помилуванні Сенцова - фото 1
Архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент отримав чергову відмову російської влади помилувати Олега Сенцова.

Архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент отримав чергову відмову російської влади помилувати Олега Сенцова.

Про це йдеться у відповіді комісії Ямало-Ненецького автономного округу на особисте звернення архиєпископа Климента до російського президента, повідомляє Кримська правозахисна група.

У документі сказано, що для початку процедури помилування український політв'язень Олег Сенцов повинен самостійно звернутися до президента Росії Володимира Путіна з відповідним проханням в письмовій формі і передати його адміністрації виправної установи, у якій зараз перебуває.

Чиновники посилаються у відповіді на Указ президента РФ №1500 від 28 грудня 2001 року "Про комісії з питань помилування на територіях суб'єктів Російської Федерації".

"За підсумками розгляду (заяви, вироку і характеристик на ув'язненого, - ред,) складається висновок про доцільність застосування помилування і передається Губернатору Ямало-Ненецького автономного округу. Губернатор округу на підставі матеріалів і висновків Комісії приймає власне рішення і вносить подання Президенту Російської Федерації про доцільність застосування помилування до засудженого", - написано в документі.

Архиєпископ Климент повідомив Кримської правозахисній групі, що він отримав аналогічну відповідь на прохання прискорити розгляд звернення матері Олега Сенцова про помилування сина, яке він відправив 8 серпня в комісію про помилування Ямало-Ненецького автономного округу РФ.

Кримська правозахисна група нагадує, що українські політв'язні, які перебували в російських в'язницях і раніше були звільнені після указу В. Путіна про помилування, особисто самі не писали ніяких прохань Путіну.

Кримчанин Олег Сенцов був заарештований російською владою в травні 2014 року в Сімферополі (Крим) і звинувачений в тероризмі. Після арешту відчув на собі тортури з боку ФСБ. У серпні 2015 року Північно-Кавказький районний військовий суд в Ростові-на-Дону проігнорував факти катувань і фальсифікації доказів і засудив його до 20 років позбавлення волі. Зараз політв'язень перебуває у виправній колонії в Лабитнанзі в Ямало-Ненецькому окрузі (Західний Сибір).

14 травня 2018 року Олег Сенцов почав голодування з вимогою звільнити політичних в'язнів в Криму і Росії.

22 червня мати Олега Людмила Сенцова направила на ім'я Президента РФ прохання про помилування свого сина.

24 липня адвокат Сенцова звернувся в ЄСПЛ відповідно до правила 39, що стосуються його медичного лікування.