• Головна
  • Новини
  • Віруючі люди живуть на чотири роки довше за атеїстів – дослідження...

Віруючі люди живуть на чотири роки довше за атеїстів – дослідження

14.06.2018, 14:33
Аналіз некрологів в американських газетах розкрив цікаву залежність – глибоко віруючі люди в середньому живуть на 3-4 роки довше, ніж агностики і атеїсти. До такого висновку прийшли вченіб

Аналіз некрологів в американських газетах розкрив цікаву залежність – глибоко віруючі люди в середньому живуть на 3-4 роки довше, ніж агностики і атеїсти. До такого висновку прийшли вчені, які опублікували статтю в журналі Social Psychological and Personality Science, інформує «Релігійна правда».

“Що цікаво, в містах, де багато релігійних людей, ці плюси “перетікали” і на невіруючих людей. Це може бути пов’язано з тим, що атеїсти і агностики переймали частину життєвих норм, звичок і шаблонів поведінки у віруючих сусідів і знайомих”, – розповідає Лаура Уоллес з університету штату Огайо (США).

В останні кілька десятиліть антропологи приділяють велику увагу тому, яку роль відігравала віра в розвитку людства. Більшість вчених сьогодні вважає, що людина біологічно схильна до релігії, так як подібні вірування допомагали першим громадам людей гуртуватися.

До того ж, нещодавно біологи знайшли особливу зону в мозку, опромінення якої магнітним полем підриває віру в ірраціональні феномени, і з’ясували, що регулярне відвідування церков помітно знижувало ймовірність передчасної смерті серед літніх жінок.

Уоллес і її колеги відкрили ще один незвичайний взаємозв’язок між конфесійною приналежністю, здоров’ям і тривалістю життя, вивчивши кілька тисяч некрологів, опублікованих в останні роки в місцевих газетах в 42 різних містах США.

При аналізі цих даних, як відзначають вчені, вони враховували стать і подружній стан кожного покійного. Як правило, жінки і сімейні люди живуть набагато довше, ніж чоловіки, холостяки, вдови та інші люди, які не мають сім’ї або просто “другої половини”.

Коли соціологи врахували всі ці побічні чинники, вони виявили, що релігійні люди в середньому живуть на 3,5-4 роки довше, ніж ті покійні, в чиїх некрологах не була вказана їх конфесійна приналежність або згадувалася її відсутність.

Частина цього сприятливого ефекту, як зазначає Уоллес, була пов’язана з тим, що релігійні люди часто беруть участь в різних громадських заходах, які проводять їх церкви, і частіше ведуть більш здоровий спосіб життя, ніж невіруючі люди, завдяки постам і заборонам на вживання спиртного і наркотиків.

Все це, з іншого боку, пояснює благотворний ефект лише приблизно на третину, і вчені поки не розуміють, з чим пов’язано продовження життя релігійних людей на інші 2-3 роки, про які говорить статистика.

Найближчим часом Уоллес і її колеги спробують розкрити цю загадку, аналізуючи інші аспекти поведінки віруючих і атеїстів, а також збираючи ширшу статистику.