• Головна
  • Новини
  • Автокефалія призведе до остаточного становлення сучасної європейської української нації, - релігієзнавець...

Автокефалія призведе до остаточного становлення сучасної європейської української нації, - релігієзнавець

05.06.2018, 12:02
Автокефалія призведе до остаточного становлення сучасної європейської української нації, - релігієзнавець - фото 1

Якщо в Україні є громадяни, які бажають бути членами православної Церкви Московського Патріархату, то ця Церква буде існувати і далі, оскільки ми демократична і плюралістична держава. Таку думку в інтерв’ю виданню “Остров” висловив український вчений та громадський діяч, релігієзнавець Ігор Козловський

Якщо в Україні є громадяни, які бажають бути членами Православної Церкви Московського Патріархату, то ця Церква буде існувати і далі, оскільки ми демократична і плюралістична держава. Таку думку в інтерв’ю виданню “Остров” висловив український вчений та громадський діяч, релігієзнавець Ігор Козловський, повідомляє Релігійна правда.

Він сподівається, що Томос про автокефалію Українська Церква отримає цього року.

“Є велика ймовірність, що ми його отримаємо в цьому році, – каже Ігор Козловський. – Однак ситуацію ускладнює втручання в цей і без того непростий процес РПЦ і російської держави. При цьому потрібно розуміти, що якщо в Україні є громадяни, які бажають бути членами Православної Церкви Московського Патріархату, то ця Церква буде існувати і далі, оскільки ми демократична і плюралістична держава”.

За його словами, у нас багатоконфесійне громадянське суспільство, тобто, представлений широкий спектр релігійних організацій.

“Тільки на момент розвалу СРСР в Україні було 50% всіх релігійних організацій різних конфесій колишнього СРСР, а в РФ – тільки 25%. Україна – найбільша православна країна в світі, навіть більше ніж Росія. Це і турбує нашого сусіда, оскільки з отриманням Томосу позиції РПЦ будуть значно послаблені”, – зазначив релігієзнавець.

На питання, які є ризики конфліктних ситуацій з отриманням Томосу, вчений відповів, що людський вимір відіграє велику роль в будь-якому релігійному феномені.

“Навіть на одній парафії віруючі можуть бути по-різному налаштовані. Одні – більш радикально, інші – більш ліберально, треті будуть взивати до Святого Письма або церковної традиції, а деякі – до національних інтересів. І така ситуація неминуче дасть додаткову роботу місцевим органам влади, які повинні контролювати дотримання законодавства про свободу совісті та релігійні організації на місцях. З іншого боку – за цими процесами повинні стежити правоохоронні структури”, – висловив думку Ігор Козловський.

Вчений вважає, що ми входимо в дуже непростий період становлення нашої держави та розвитку громадянського суспільства.

“Цей період, як і будь-який тектонічний процес, ламає звичну систему речей. Ми вже знаходимося у кризі (переклад з грец. – це суд) і відповідно повинні винести якесь дуже важливе судження з приводу себе, українського громадянського суспільства на даний момент нашої спільної історії. Але в кінцевому підсумку це неминуче призведе до консолідації, до оновлення, до остаточного становлення сучасної європейської української нації”, – завершив релігієзнавець.