Адепти секти Догнала приєдналися до ходи УГКЦ у Львові

04.06.2018, 10:16
Адепти секти Догнала приєдналися до ходи УГКЦ у Львові - фото 1
До ходи на захист сімейних цінностей, яка під патронатом УГКЦ 3 червня відбулась у центрі Львова, приєднались прихильники так званої «секти Догнала». Організатори кажуть, що не запрошували догналітів і ті «приєдналися самовільно», повідомляє ZAXID.NET.

До ходи на захист сімейних цінностей, яка під патронатом УГКЦ 3 червня відбулась у центрі Львова, приєднались прихильники так званої «секти Догнала». Організатори кажуть, що не запрошували догналітів і ті «приєдналися самовільно», повідомляє ZAXID.NET.

Парафіяни УГКЦ під час ходи тримали в руках плакати на підтримку сімейних цінностей:«Традиційна родина – здорова країна», «Діти мають право на маму і тата», «Ми – за майбутнє наших дітей», «Всі разом – за сім'ю», «Стоп урокам сексуального виховання в школах». Ця хода відбулась в межах першого фестивалю на захист сімейних цінностей.

Однак за колоною вірян УГКЦ йшли представники і прихильники незареєстрованої Української Правовірної Греко-Католицької Церкви, більш відомої як секта «догналітів». Зокрема, як повідомив сайт «Духовна велич Львова», участь у заході взяв скандальний «єпископ» Василь-Маркіян Гітюк, десятки «монахинь» та кількасот їх прихильників. Вони несли плакати проти «гендеру» та «ювенальної юстиції».

Речник Львівської Архиєпархії УГКЦ Павло Дроздяк сказав, що прихід догналітів став для нього «неприємною несподіванкою».

«Мені важко коментувати цю ситуацію, бо УГКЦ не організовувала ходу, а лише долучилась до неї. Але прихід «догналітів» і їх лідера Маркіяна Гітюка став для мене «неприємною несподіванкою». Тому, чесно кажучи, в мене також з’явились запитання до організаторів», – сказав о. Павло Дроздяк.

Голова ГО «Благословення», яка організовувала фестиваль і ходу на підтримку сімейних цінностей, Олег Андрушків також сказав, що не запрошував сектантів долучатись до ходи.

«Ми не одразу помітили їх, спочатку колону позаду нашої сформували прихильники «догнала», а потім її очолив Маркіян Гітюк і ті «черниці». Ми їх одразу впізнали. Усю дорогу вони йшли позаду нас, а вкінці, коли ми прийшли на площу біля церкви св. Юра, ми зупинились, а вони своєю колонною попрямували вниз до Городоцької по вул. Озаркевича, – сказав Олег Андрушків. – Але ми розуміємо, що це була провокація і спроба вдати, що ми розділяємо їх одіозні гасла. Тому ми їх не чіпали».

Додамо, Антонін Догнал — самопроголошений патріарх Ілля самопроголошеного Візантійського католицького Патріархату. Народився у Чехії. Будучи римо-католицьким священиком, у 1989 році агітував на виборах президента Чехії. Він стверджував, що його слово — «пророче», а тому президентом Чехії має стати не Вацлав Гавел, а його конкурент. У 2009 році чех Антонін Догнал проголосив себе єпископом, відколовся від греко-католиків і заснував свою «церкву». Створив її разом із ще трьома монахами в Підгорецькому монастирі на Львівщині. З того часу учасників групи неодноразово звинувачували в зомбуванні людей, руйнуванні сімей та інших протиправних діях. У 2004 році догналіти з'явилися в Україні, де створили Українську правовірну греко-католицьку церкву. Це — незареєстрована, офіційно не визнана релігійна організація в Україні, яка виокремилася з Української Греко-Католицької Церкви.

Нагадаємо, влітку 2015 року лідерів секти «єпископів» чеха Річарда Шпіржика і громадянина Словаччини Патріка Сойку затрималипід час обшуків у Брюховичах, де вони організували свій «монастир». Згодом СБУ видворила їх з України через антиукраїнську діяльність. Після цього догналіти пікетували будинок УСБУ Львівщини на вул. Вітовського, а пізніше їх «монастир» у Брюховичах закидували «коктейлями Молотова».

Догналіти не раз вимагали віддати їм храм Петра і Павла у Львові, а ще виступали проти вступу України до ЄС, намагалися юридично заборонити діяльність УГКЦ, а також прямо закликали Путіна ввести війська в Україну. Учасників групи неодноразово звинувачували в зомбуванні людей, руйнуванні сімей та інших протиправних діях.

У червні минулого року Управління Стрийської єпархії УГКЦ заявило про захоплення церкви Святого Духа у Городку послідовниками Догнала.

Світлини Тараса Бабенчука

догналіти