• Головна
  • Новини
  • Візити до Варфоломія з проханням про автокефалію відбувалися ще на зорі незалежності України, - академік Жулинський...

Візити до Варфоломія з проханням про автокефалію відбувалися ще на зорі незалежності України, - академік Жулинський

18.05.2018, 11:27
Візити до Варфоломія з проханням про автокефалію відбувалися ще на зорі незалежності України, - академік Жулинський - фото 1
Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, академік Микола Жулинський.в ефірі "5 каналу" в програмі "#Кендзьор" розповів, як він у 1993 році возив лист Вселенському Патріарху та про що з ним говорив.

Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, академік Микола Жулинський.в ефірі "5 каналу" в програмі "#Кендзьор" розповів, як він у 1993 році возив лист Вселенському Патріарху та про що з ним говорив.

"Петро Порошенко продовжує ту лінію, яка була розпочата з перших днів незалежності України. Я міг би згадати про лист Леоніда Кравчука до Патріарха Московського Алексія ІІ. Лист 1993 року до Вселенського Патріарха Варфоломія, який я возив у жовтні 1993 року саме до Стамбула і мав зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм. Річ у тім, що ця процедура є і залишається надзвичайно складною, і тоді Варфоломій у моїй розмові… сказав, що він не може не враховувати позиції і Московського Патріархату, але його прагнення, щоб всі українські Православні Церкви об'єдналися і тоді питання буде вирішено. Як ми бачимо, цей процес був тривалий".

Він також наголосив: "Що Петро Порошенко правильно і дуже активно взявся за цю справу, бо розуміє, що надання Томосу УПЦ Вселенським Патріархом – це дуже багато зробить для консолідації України. Для того, щоб люди усвідомили, що вони мають свою незалежну Автокефальну Церкву, яку вони мали від Київської Русі – це Хрещення 988 року до 1686 року, – тобто 700 років Українська Церква була незалежною, хоча й була духовною прихильницею Константинопольського Патріархату".

При цьому Жулинський розповів, що Московський Патріархат знову проводить державну політику путінської Росії і "підкладає знову сокиру під компас, який ми спрямовуємо, щоб мати свою незалежну Церкву".