• Головна
  • Новини
  • Десять років тому ми не були готові до автокефалії, зараз – так, - Людмила Филипович...

Десять років тому ми не були готові до автокефалії, зараз – так, - Людмила Филипович

29.04.2018, 11:45
Десять років тому ми не були готові до автокефалії, зараз – так, - Людмила Филипович - фото 1

Вселенський Патріарх Варфоломій може підписати Томос вже найближчим часом – його, скоріш за все, урочисто вручать на святкуванні 1030-ліття хрещення України-Руси. Таку думку в ефірі Громадського радіо висловила релігієзнавець, професор Людмила Филипович, повідомляє Релігійна правда.

Вселенський Патріарх Варфоломій може підписати Томос вже найближчим часом – його, скоріш за все, урочисто вручать на святкуванні 1030-ліття хрещення України-Руси. Таку думку в ефірі Громадського радіо висловила релігієзнавець, професор Людмила Филипович, повідомляє Релігійна правда.

На питання, чи не є звернення президента та прохання про підтримку ВР втручанням держави в релігійні справи, професор відповіла, що це “не втручання, а допомога з боку держави в вирішенні такого складного питання, як отримання автокефалії”.

“Давайте поринемо у минуле і згадаємо, що православ’я базується на такому принципі, як цезаропапізм, і чомусь ми забуваємо про цей принцип. Це означає, що в православ’ї завжди в симфонії знаходилася сила влади світської і сила влади духовної. Всі питання, пов’язані з утвердженням і встановленням Автокефальних Православних Церков, вирішувалися з допомогою держави”, – каже Людмила Филипович.

Вона вважає, що тут без сумніву є політичний підтекст.

“Особливо в нинішніх умовах. Заявляти: «Ми не втручаємось у політику», як роблять представники деяких Церков, зовсім непатріотично. Якби був мирний час і Церква в цьому мирному часі виконувала виключно церковну функцію — спасала душі людей — це одна ситуація. А в ситуації війни, коли стільки конфліктів, які треба розв’язувати, як держава може не втручатися в ці питання?” – відповідає релігієзнавець.

Окрім цього, професор розповіла, як відбуватиметься процедура отримання Томосу.

“Після звернення з боку нашої держави 2016 року була утворена спеціальна комісія при Cиноді Вселенського Патріархату. Два роки вони ретельно вивчали це питання. Зараз підготовлені всі історичні підстави, всі члени Синоду переконані в тому, що вони творять правильно. На Синоді це питання буде обговорено, буде прийняте рішення – це не одноособове рішення самого Патріарха. А він вже підпише Томос і його, напевно, урочисто вручать нам на святкуванні 1030-ліття хрещення України-Руси”, – каже Филипович.

Також релігієзнавець висловила думку, як проходитиме цей процес всередині країни.

“Очікується, що буде скликаний Православний всеукраїнський Собор, який на основі цього Томоса буде розв’язувати виключно організаційні питання. Я думаю, це буде розумно та мудро вирішено, щоб не втратити жодного священика, тому що роботи вистачить абсолютно усім”, – продовжує професор.

На питання, чому фахівець так ствердно говорить про остаточний позитивний результат для України, Людмила Филипович відповіла, що “зараз зійшлися внутрішньоукраїнські та позаукраїнські ситуації”.

“Всередині України — своєрідний завершальний етап до самоідентифікації українців, – відповідає релігієзнавець. – Ми не вперше звертаємось до Варфоломія із проханням про автокефальність – він дивився на нас, розумів, що можливо, десять років тому ми не були готові, зараз – абсолютно готові. І ці події підштовхнув Майдан, війна, яка триває між Україною та Росією, і її завершення поки що не видно. А зовнішній фактор – ми бачимо, що авторитет Росії колосально впав, Патріарх Варфоломій, будучи людиною дуже обізнаною в геополітичних вимірах, прекрасно розуміє, куди зараз хилиться Європа і Америка; і зараз не надати автокефалію Україні – цим самим стати на бік Росії та підтримувати ідею про те, що Київ – це «наш Єрусалим» і «наш Константинополь».