• Головна
  • Новини
  • Щойно парафія хоче вийти з УПЦ (МП) – тут же приїжджають тітушки, – член проводу Правого сектора...

Щойно парафія хоче вийти з УПЦ (МП) – тут же приїжджають тітушки, – член проводу Правого сектора

19.04.2018, 13:34
Громади, які хочуть покинути УПЦ (МП), звертаються до Правого сектора за захистом, бо як тільки парафія хоче перейти – туди одразу приїжджають тітушки.

Громади, які хочуть покинути УПЦ (МП), звертаються до Правого сектора за захистом, бо як тільки парафія хоче перейти – туди одразу приїжджають тітушки.

Про це в ефірі програми «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK заявив член проводу НВР «Правий сектор» Василь Лабайчук, відповідаючи на запитання ведучої, чи може він підтвердити або спростувати інформацію, що ПС за вказівкою з Адміністрації президента чи УПЦ КП «віджимає» церкви в УПЦ (МП).

«Якщо говорити про стосунки з Адміністрацією президента, то в нас немає з ними жодних контактів. Вони були розірвані після виходу з Правого сектора Дмитра Яроша. Якщо говорити про так звані захоплення храмів Московського Патріархату, то всі ЗМІ, які таким чином подають цю інформацію, пов'язані з олігархом Новінським, який є «смотрящим» від Путіна», – розповів пан Лабайчук.

За словами активіста, є громади Московського Патріархату, які розуміють ворожість цієї структури і намагаються покинути її, перейшовши в УПЦ КП.

«За всю історію української незалежності такі громади дуже легко ставилися «на місце» – приїжджали люди, били ініціаторів і на тому всі переходи завершувалися. Люди або покидали села, або окремо переходили в інші конфесії. Після Майдану цим питанням зайнявся Правий сектор. Ми ніколи ніде і нічого не захоплюємо. І це підтверджує відсутність кримінальних справ щодо нас», – відзначив гість програми.

Як зауважив активіст, громади, які хочуть перейти з УПЦ (МП), звертаються до них за захистом, водночас вони не втручаються у прийняття рішень громадою.

«Ми лише забезпечуємо силовий захист громади, яка хоче перейти з УПЦ (МП), від тітушок. Найяскравіший випадок – село Катеринівка на Тернопільщині, де більшість громади у 2015 році прийняла рішення про перехід у Київський Патріархат. Потім було укладено тристоронню угоду між держадміністрацією УПЦ КП та УПЦ (МП) на почергове служіння у храмі. І коли була черга Київського Патріархату, відбулася спроба захоплення храму Московським. У село, де проживає близько 100 людей, було привезено 300 тітушок. Мешканців села довелося захищати від приїжджих», – констатував Василь Лабайчук.