Канонічні гроби: експерт про рішення Синоду УПЦ (МП)

15.03.2018, 11:08
Канонічні гроби: експерт про рішення Синоду УПЦ (МП) - фото 1
Відомий український релігієзнавець Юрій Чорноморець прокоментував рішення Священного Синоду УПЦ (МП), зокрема пункти, де йдеться про ситуацію у Запоріжжі. Про це експерт написав у себе на Фейсбуці.

Відомий український релігієзнавець Юрій Чорноморець прокоментував рішення Священного Синоду УПЦ (МП), зокрема пункти, де йдеться про ситуацію у Запоріжжі. Про це експерт написав у себе на Фейсбуці.

«Саме смішне у рішеннях Синоду - це заява про непідсудність церковників світським законам. Підсудність кліриків світській владі була запроваджена Юстиніаном у шостому столітті. Саме для обґрунтування цієї підсудності було заявлено, що є дві влади над суспільством - світська і церковна, між ними симфонія, і духовне віднесено до компетенції церковної влади, але все, що хоч трохи пов'язане із втіленістю у реальне життя, було віднесено до компетенції світської влади», - зауважив він.

«Взагалі Синод знайшов можливість повністю висловитися про ситуацію в Запоріжжі, але не знайшов можливості хоч одним реченням поспівчувати батькам і рідним дитини, яка виявилася хрещеною не у тій Церкві. Взагалі - жодного співчуття стосовно "розкольників", жодних цитат про те, що нам болить за братів, які не з нами - це тепер стиль такий. Типу ми круті, правильні, а всі інші йдіть лісом. Держава йди лісом, люди йдіть лісом, усі - й живі, і померлі... Видно чекають когось, хто візьме Євангеліє і трохи по голові ним дасть - бо щось інакше не доходить. Гроби повапновані.... Канонічні гроби...», - додав Юрій Чорноморець.

Як вже писала РІСУ, 14 березня відбулося засідання Священного Синоду УПЦ (МП). Голова Синодального юридичного відділу протоєрей Олександр Бахов розповів архиєреям про відкриття кримінального провадження Прокуратурою Запорізької області стосовно вчинення окремими представниками Запорізької Єпархії УПЦ (МП), ГО «Союз православний «Радомир» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Заслухавши доповідь, учасники Синоду висловити занепокоєння та зауважили, що кримінальне провадження з релігійним підґрунтям носить політичний характер і має на меті втручання у внутрішні справи УПЦ (МП).

Також було наголошено, що, «відповідно до міжнародного права, держава не має права порушувати автономію релігійної спільноти та у будь-який спосіб втручатись у її внутрішні справи. Релігійна спільнота самостійно визначає порядок та спосіб здійснення або не здійснення обрядів над особами з інших релігійних спільнот», - йдеться у рішенні Синоду.

Нагадуємо, у січні 2018 року Запоріжжя сколихнула звістка про те, що священик УПЦ (МП) відмовився відспівувати хлопчика через те, що Таїнство Хрещення йому уділили у «неканонічній» УПЦ Київському Патріархаті. У знак протесту проти священнослужителів Московського Патріархату активісти влаштували флешмоб – закликали приносити під храми УПЦ (МП) дитячі іграшки.

Під час проведення акції, поблизу одного із храмів Запоріжжя. представники "бойового крила" єпархії - організації "Радомир" побили двох учасника АТО.

СБУ під час обшуків знайшла у члена "Радомира" автомат та проросійську символіку.

Згодом місцеві активісти виступили проти хресної ходи у Запоріжжі, яку планували провести священнослужителі УПЦ (МП).

11 січня 2018 року через антиукраїнську позицію Запорізьку єпархію УПЦ (МП) покинув священик Анатолій (Ревтов).

11 березня у священика Запорізької єпархії УПЦ (МП) Ігоря Савви відібрали парафію через те, що він з парафіянами молився за українське військо.