Синод УПЦ (МП) розглянув ситуацію в Запоріжжі

14.03.2018, 15:33
Синод УПЦ (МП) розглянув ситуацію в Запоріжжі - фото 1
У Києві сьогодні, 14 березня, відбулося засідання Священного Синоду УПЦ (МП). Перед його учасниками із доповіддю про відкриття кримінального провадження Прокуратурою Запорізької області вступив Голова Синодального юридичного відділу протоєрей Олександр Бахов.

У Києві сьогодні, 14 березня, відбулося засідання Священного Синоду УПЦ (МП). Перед його учасниками із доповіддю про відкриття кримінального провадження Прокуратурою Запорізької області вступив Голова Синодального юридичного відділу протоєрей Олександр Бахов.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

Протоєрей, зокрема, зазначив, що на сайті прокуратури Запорізької області з’явилась інформація такого змісту: "11.01.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) стосовно вчинення окремими представниками Запорізької Єпархії УПЦ (МП), ГО «Союз православний «Радомир» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України".

Заслухавши доповідь, архиєреї, як інформує Інформаційно-просвітницький відділ, висловити занепокоєння та зауважили, що кримінальне провадження з релігійним підґрунтям носить політичний характер і має на меті втручання у внутрішні справи УПЦ (МП).

«Вони констатували, що такими діями запроваджується нова схема у вигляді кримінального переслідування релігійної спільноти за те, що вона в своїй діяльності керується священними канонами та правилами, згідно з якими в Церкві не задовольняються потреби осіб з інших релігійних спільнот.

Також було наголошено, що, відповідно до міжнародного права, держава не має права порушувати автономію релігійної спільноти та у будь-який спосіб втручатись у її внутрішні справи. Релігійна спільнота самостійно визначає порядок та спосіб здійснення або не здійснення обрядів над особами з інших релігійних спільнот», - йдеться у рішенні Синоду.

Синод також «постановив вважати, що дане кримінальне провадження підлягає закриттю, оскільки представники Запорізької єпархії Української Православної Церкви діяли відповідно до законодавства України та на підставі канонів Святої Православної Церкви».

Нагадуємо, у січні 2018 року Запоріжжя сколихнула звістка про те, що священик УПЦ (МП) відмовився відспівувати хлопчика через те, що Таїнство Хрещення йому уділили у «неканонічній» УПЦ Київському Патріархаті. У знак протесту проти священнослужителів Московського Патріархату активісти влаштували флешмоб – закликали приносити під храми УПЦ (МП) дитячі іграшки.

Під час проведення акції, поблизу одного із храмів Запоріжжя. представники "бойового крила" єпархії - організації "Радомир" побили двох учасника АТО.

СБУ під час обшуків знайшла у члена "Радомира" автомат та проросійську символіку.

Згодом місцеві активісти виступили проти хресної ходи у Запоріжжі, яку планували провести священнослужителі УПЦ (МП).

11 січня 2018 року через антиукраїнську позицію Запорізьку єпархію УПЦ (МП) покинув священик Анатолій (Ревтов).

11 березня у священика Запорізької єпархії УПЦ (МП) Ігоря Савви відібрали парафію через те, що він з парафіянами молився за українське військо.