• Головна
  • Новини
  • «Зарплата в конвертах» є великою кривдою і неправдою, – Глава УГКЦ...

«Зарплата в конвертах» є великою кривдою і неправдою, – Глава УГКЦ

20.02.2018, 11:27
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 17 лютого під час прямого ефіру програми «Відкрита Церква» на тему соціальної справедливості відповів на запитання про неофіційну зарплату.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 17 лютого під час прямого ефіру програми «Відкрита Церква» на тему соціальної справедливості відповів на запитання про неофіційну зарплату.

«Я думаю, що такого типу зарплата є зневагою тої особи, яка працює. Чому? З одного боку, така зарплата не забезпечує всіх необхідних соціальних гарантій для працівника. Тому не гідна того працівника, який жертвує особистим вмінням, зусиллям, часом і увагою для того, щоб працювати, — наголосив Глава Церкви. — А з іншого боку — це велика кривда для держави, бо вона не може тоді належним чином розвиватися і забезпечити гідні умови такого стану, який ми називаємо спільним благом. Тобто не тільки працедавець має відчувати обов’язок виконати ті чи ті умови. Він має також відчути свій обов’язок соціальної відповідальності!».

Блаженніший Святослав додав, що зараз вправні менеджери (які розуміють, як розвивати свій бізнес, свою установу) усвідомлюють, що потрібно інвестувати також у своїх працівників. Натомість тіньова зарплата — це відмова інвестувати в особу, яка працює. Ясна річ, що такі стосунки між працівником і роботодавцем (де частина належної зарплати ховається в тіні) створюють такі обставини, що особа не буде довго працювати в подібній установі, бо відчуває себе не належно шанованою.

«Цікаво і приємно відчути, що після Революції гідності був соціальний запит відмовитися від «зарплати в конвертах». Держава має створити відповідні умови, обставини для того, щоб мотивувати працедавців не платити своїм працівникам «зарплату в конвертах», — запевнив Предстоятель УГКЦ.

Крім того, він закликав глядачів звикати до того, що ми маємо обов’язок платити податки, бо інакше ми ніби відмовляємося будувати свою державу. Одначе повинні бути встановлені справедливі стосунки між державою, податковою системою і тими, які створюють робочі місця (щоб не було надмірних податків, податкового тиску тощо).