• Головна
  • Новини
  • Нацбанк вводить в обіг монету, присвячену Блаженнішому Любомиру (Гузару)...

Нацбанк вводить в обіг монету, присвячену Блаженнішому Любомиру (Гузару)

14.02.2018, 10:39
Нацбанк вводить в обіг монету, присвячену Блаженнішому Любомиру (Гузару) - фото 1
Нацональний банк України вводить в обіг пам’ятнуу монету, присвячену Блаженнішому Любомиру (Гузар) - екс-главі УГКЦ. Тираж монети – дві тисячі штук, номінал 5 гривень. У обіг монети будуть введені 15 лютого 2018 року. Про це повідомляє сайт НБУ.

Нацональний банк України вводить в обіг пам’ятнуу монету, присвячену Блаженнішому Любомиру (Гузар) - екс-главі УГКЦ. Тираж монети – дві тисячі штук, номінал 5 гривень. У обіг монети будуть введені 15 лютого 2018 року. Про це повідомляє сайт НБУ.

«Присвячена Патріарху Любомиру (Гузару) - одному з духовних світочів українського народу, людині, яку справедливо називають совістю нації... Для мільйонів українців багато важило мудре слово Блаженнішого Любомира (Гузара). Навіть відійшовши від справ управління Українською Греко-Католицькою Церквою, Любомир (Гузар) залишався авторитетним громадським лідером, активно відгукувався на всі важливі події в житті України і світу», - зазначає сайт НБУ.

На аверсі монети розміщено: Патріарший собор Воскресіння Христового  УГКЦ (м. Київ) на дзеркальному тлі стилізованого хрестоподібного проміння; унизу - малий Державний Герб України, праворуч від якого написи: УКРАЇНА, номінал - 5 ГРИВЕНЬ та рік карбування монети - 2018.

На реверсі монети зображено портрет Любомира (Гузара), ліворуч від якого роки його життя 1933/2017 та по колу розміщено написи: ПАТРІАРХ ЛЮБОМИР ГУЗАР (угорі), МОЯ МРІЯ - БУТИ ЛЮДИНОЮ (унизу).

Художники: Таран Володимир, Харук Олександр; скульпьтори: Демяненко Анатолій, Атаманчук Володимир.