• Головна
  • Новини
  • «Ця Церква не є українською». – запорізький священик покинув УПЦ (МП)...

«Ця Церква не є українською». – запорізький священик покинув УПЦ (МП)

11.01.2018, 10:56
«Ця Церква не є українською». – запорізький священик покинув УПЦ (МП) - фото 1
Священик Запорізької єпархії Анатолій (Ревтов) покинув УПЦ (МП) через проросійську позицію її духовенства. Таке рішення він прийняв після єпархіальних зборів 10 січня, де його виступ українською мовою спричинив скандал.

Священик Запорізької єпархії Анатолій (Ревтов) покинув УПЦ (МП) через проросійську позицію її духовенства. Таке рішення він прийняв після єпархіальних зборів 10 січня, де його виступ українською мовою спричинив скандал.

 

Про це порталу Depo.Запоріжжя розповів сам священик.

Збори відбувалися у Свято-Покровському кафедральному соборі за участю представників всіх парафій єпархії (священиків та мирян) та під головування митрополита Луки (Коваленка).

Серед інших тем на зборах обговорювали вчинки Анатолія, а саме його гострі коментарі у соцмережах з критикою проросійського курсу УПЦ (МП) (зокрема у світлі скандалу після відмови священика цієї Церкви відспівувати "неправильно хрещену" загиблу дитину). Висловити свою позицію Анатолію не дали - його перервали, бо почав говорити українською мовою.

"Люди, миряни, одразу як закричали: "Говорите на русском". Я їм кажу: українська - моя державна мова. А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: "Ты когда к нам пришел 4 года назад, ты говорил на русском". Кажу йому: "Але після того ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився". Вони (парафіяни - Ред.) кричали, штовхалися, думав, ще й поб'ють", - розповів священик.

Після цього він пішов зі зборів.

О. Анатолій додає, що тепер твердо вирішив: продовжувати служіння в УПЦ (МП) він не зможе. Його проукраїнські погляди вже давно призводили до непорозумінь з іншими членами єпархії.

"Ця Церква не є українською. Вона використовує гроші України, заробляє на ній, і водночас ненавидить її. Яка це українська Церква, якщо в ній ікона царя висить? Я єдиний в єпархії служив українською - півтора роки поспіль. Один раз я намагався почати проповідь українською, іншим разом просто говорив нею з людьми в соборі - обидва рази настоятель мене за це сварив - мовляв, тебе тут ніхто не зрозуміє", - пояснює чоловік.

Крім того, священики іноді висловлювали невдоволення поїздками Анатолія на Донбас до українських військових та його співпрацею з волонтерами. А сьогоднійшні події стали для нього "останньою краплею".