• Головна
  • Новини
  • Православне «ноу-хау»: у терміналах EasyPay можна замовити молитву...

Православне «ноу-хау»: у терміналах EasyPay можна замовити молитву

05.12.2016, 11:15
Православне «ноу-хау»: у терміналах EasyPay можна замовити молитву - фото 1
У терміналах EasyPay місяць тому з’явилась можливість замовити молитви. Ця послуга доступна на всій території України і коштує від 10 грн до 5 тисяч гривень.

141151.jpg-kkk.jpgУ терміналах EasyPay місяць тому з’явилась можливість замовити молитви. Ця послуга доступна на всій території України і коштує від 10 грн до 5 тисяч гривень.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Аби знайти таку послугу в терміналі, треба вводити слово «молитва» у стрічці запиту. Потім – натиснути на іконку з Ісусом Христом та обрати один з трьох видів молитви: за здоров’я, за щасливе повернення додому або ж за перемогу над ворогом. Вартість послуги від 10 до 4999 грн на розсуд замовника. За одну транзакцію можна внести імена максимум п'яти людей, за яких молитимуться.

При цьому в терміналі не вказано, хто, де та впродовж якого часу молитиметься. Також немає інформації про те, у якій церкві відбуватиметься молитва. На чеку про оплату вказано, що отримувачем коштів є ФОП Гончар О.Л., рахунок якого зареєстрований у ПриватБанку у місті Черкаси.

На запитання журналіста ZAXID.NET, хто ця людина та де проводитимуть молитву, у call-центрі системи EasyPay відповіли, що кінцевим отримувачем і виконавцем молитов є УПЦ КП.

«Замовлення молитви виконуватимуть священики Української Православної Церкви Київського Патріархату. А Гончар О.Л. – це підприємець, який є посередником між платіжною системою та Церквою», – зазначив оператор call-центру EasyPay Вадим.

За його словами, така функція в їх системі з’явилась приблизно місяць тому, тож наразі важко сказати, чи популярна ця послуга серед українців.

Отримувачем платежів за молитви вказаний ФОП Гончар О.Л. Як вдалося з`ясувати, мова йде про 35-річного черкаського підприємця Олега Гончара, який у 2012 році балотувався до Верховної Ради за списком партії УДАР Віталія Кличка. Він також є співзасновником громадської організації «Відповідальність за хабар».

Виданню наразі не вдалося виявити якихось зв'язків між Гончаром і УПЦ КП та отримати коментар від Олега Гончара.

За словами керівника інформаційного управління УПЦ КП архиєпископа Євстратія (Зорі), поки не зрозуміло, чи справді платежі надходять на користь УПЦ КП.

«Як на мене, виглядає як класичне шахрайство. Бо ФОП не може надавати "послуги молитви" від імені релігійної організації. Моє враження від тієї інформації, що я побачив – що це або шахрайство (більш вірогідно), або дуже неоковирна самодіяльність якогось священика (значно менш вірогідно, бо чому тоді не названо конкретний храм, куди передається замовлене прохання про молитву?), – відповів владика Євстратій на письмовий запит. – Моя позиція є такою, що з проханням про молитву людина повинна особисто звертатися до церковних представників – у храмі, монастирі тощо, або в інший спосіб, який гарантує достовірність представництва. За молитву людина може внести пожертву (як може її і не вносити)».

«Хоча я сам вважаю використання платіжного терміналу для передачі прохань про молитву дуже дивним способом, але за дотриманням певних умов не вважаю його цілком неприйнятним, а саме: 1. Точне юридичне зобов'язання конкретної релігіної громади приймати прохання про молитву (з вказівкою адреси та інших юридичних ознак громади). 2. Визначення коштів саме як пожертви, яка надається добровільно, а не як плати за послугу. Наявність опції прохання про молитву без внесення пожертви», – додав архиєпископ Євстратій (Зоря).