УГКЦ розпочала протидію хабарництву

19.11.2016, 21:14
УГКЦ розпочала протидію хабарництву - фото 1
УГКЦ відкриває центр протидії корупції.

exklusiv.gifСловами Папи Франциска  «Не піддавайтесь спокусі легких грошей чи нечесного заробітку, бо тут пахне корупцією» розпочалася 17 листопада в  Києві презентація центру протидії корупції, який відкриває Українська Греко-Католицька Церква.

протидія_корупції_1.jpg

Презентація центру відбувалася спільно з Українською соціальною академією в рамках освітньої програми «Європейські цінності в публічній сфері: від принципів до втілення!»

Як зазначили організатори – це не політичний, а освітній або навіть просвітницький проект, основна мета якого – формування нульової толерантності до хабарництва.

протидія_3.jpg

У промовах спікерів, Олександра Цвєткова, професора Дипломатичної академії, Сергія Гули з національного руху  «Ні хабарництву» та Романа Ільченка з International consulting group NIAR, звучали тези, що в основному корупція виникає там, де є зловживання службовим положенням. Більше половини населення вважає корупцію головною проблемою нашої країни, це є підтвердженням того, що хабарництво пронизує усі сфери нашого суспільства.

В ході дискусії учасники дійшли висновку, що немає універсального рецепту протидії корупції, проте є певні моделі, які формуються історичними прикладами. Так є еволюційна модель, коли суспільство саме «дорослішає» і відкидає корупцію як аморальне явище. Яскравими прикладами цієї моделі є досвід Норвегії та Швеції. Також є і приклад революційної моделі, де боротьба з корупцією йшла згори – від влади до суспільства (Сінгапур, Гонконг).

протидія_2.jpg

Серед основних задач попередження корупції виділили просвітницькі проекти,  серед яких програми підвищення юридичної та фінансової грамотності. В якості прикладу було запропоновано запровадити роз`яснювальні зустрічі, на яких пояснювати людям які саме негативні наслідки відбудуться з їхнім сімейним бюджетом, якщо вони продадуть свій голос на виборах. І обіцяні 200 або 1000 гривень не покриють негативне фінансове сальдо, внаслідок приходу до влади нечесних політиків.

Наприкінці презентації усім запропонували приєднатися до боротьби з хабарництвом та підписати Декларацію про відмову від участі у корупції. Про це РІСУ повідомив Дмитро Горєвой.

Нагадаємо, що минулого року Патріарх Філарет назвав корупцію головним ворогом України, а в 2014 році Синод УПЦ КП постановив відлучати від Причастя хабарників. 

Фото Української соціальної академії.