• Головна
  • Новини
  • Рада відхилила законопроект про запровадження душпастирської опіки у медзакладах...

Рада відхилила законопроект про запровадження душпастирської опіки у медзакладах

03.11.2016, 10:45
Рада відхилила законопроект про запровадження душпастирської опіки у медзакладах - фото 1
Верховна Рада відхилила законопроект №4987 щодо запровадження душпастирської опіки у у закладах охорони здоров'я. За ухвалення за основу законопроекту проголосували 165 депутатів при мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

vru.jpg-vvvv.jpgВерховна Рада відхилила законопроект №4987 щодо запровадження душпастирської опіки у у закладах охорони здоров'я. За ухвалення за основу законопроекту проголосували 165 депутатів при мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

Законопроект пропонував прописати в законодавстві термін "пастирська опіка", тобто діяльність у медустановах священиків (капеланів), уповноважених релігійними організаціями, статути яких зареєстровані в установленому законом порядку.

Для координації пастирської опіки Міністерство охорони здоров'я мало б створити дорадчий орган - пастирський раду, до складу якої включаються представники релігійних управлінь і центрів.

Лікувальні заклади мають право приймати на роботу священнослужителів, які пройшли спеціальну підготовку, відбір та уповноважених релігійними організаціями.

Порядок спеціальної підготовки і діяльності, права і обов'язки священнослужителів визначаються положенням, затвердженим МОЗ.

Під час обговорення законопроекту №4987 у стінах парламенту виникла жвава дискусія. Як інформує Українська правда, депутат Ольга Богомолець запевняла, що у разі його схвалення з’явиться можливість створювати душпастирські ради в лікарнях, які зможуть спілкуватися з лікарями, персоналом і допомагати пацієнтам.

Один із аргументів проти був, що зараз немає проблеми доступу священиків до хворих, а такий законопроект може призвести до нав’язування хворим релігій, які у цих службах представлені, зокрема й сект. Також занепокоєння у частини депутатів викликала ідея введення священиків у ради з біоетики.

Олег Березюк заявив, що за відсутності служб психологічної та соціальної підтримки в медзакладах, душпастирська підтримка там уже є де-факто. Він вважає, що держава має не втручатися, але забезпечити доступ релігійних служителів до хворих.

Володимир Литвин іронічно запропонував ввести душпастирську допомогу в Верховній Раді – як експеримент.

Оксана Корчинська сказала, що в "Охматдиті" вже 3 роки на посаді соцпрацівника працює священик, але є потреба у доступі священнослужителів різних конфесій.

Юрій Мірошниченко також сказав, що душпастирська допомога де-факто існує, але вона нелегальна, тож треба легально запровадити капеланські органи в органах охорони здоров’я.

Олег Мусій просив підтримати законопроект і зазначив, що це буде моральною підтримкою у ситуації, коли нестача лікарів становить 30%.

Втім, депутати відмовилися вводити в законодавство термін "душпастирська опіка" і пов’язані з цим нововведення.