400-літній луцький костел зобразили на поштовому конверті

28.10.2016, 11:04
400-літній луцький костел зобразили на поштовому конверті - фото 1
Із нагоди 400-ліття заснування кафедрального костелу святих Апостолів Петра і Павла, що у Луцьку, презентували спеціальний конверт, приурочений до ювілею храму.

Із нагоди 400-ліття заснування кафедрального костелу святих Апостолів Петра і Павла, що у Луцьку, презентували спеціальний конверт, приурочений до ювілею храму.

Ініціаторами виготовлення конверта та марки до ювілею костелу стали парафіяни цього храму, члени «Домашньої Церкви» – сімейного руху в Римо-Католицькій Церкві. Дизайнерські та поліграфічні роботи на їхнє замовлення виконала «Укрпошта». Тираж і марок, і конвертів – всього 100 штук.

Як повідомляє Монітор Волинський, погашення марок та конвертів зазвичай роблять у день презентації спеціально виготовленим штемпелем, на якому вказано дату. Цього разу погашення частини конвертів теж проводили спеціальною печаткою, щоправда, без зазначення дати. В центрі відбитку зображена монограма IHS, а навколо неї латинською мовою написано: «Sigillum Ecclesiae Cathedralis Luceoriensis». Монограма IHS є акронімом імені Ісус (із грецької мови). У XVII ст. її обрало своїм гербом Товариство Ісуса, тобто Єзуїтський орден.

Є кілька версій розшифрування цієї монограми, єзуїти інтерпретували її по-своєму: «Iesus Humilis Societas», тобто смиренне Товариство Ісуса. Саме єзуїти, які прибули до Луцька на початку XVII ст., засновники та будівничі луцького храму.

Придбати пам’ятний конверт із маркою можна в кіоску в костелі Святих Апостолів Петра і Павла (вулиця Кафедральна, 1).

 koperta.jpg-ggg.jpg