• Головна
  • Новини
  • Релігієзнавець назвав три "запобіжники" від "державної Церкви" в Україні...

Релігієзнавець назвав три "запобіжники" від "державної Церкви" в Україні

08.09.2016, 10:07
Релігієзнавець назвав три "запобіжники" від "державної Церкви" в Україні - фото 1
В Україні є, як мінімум, три "запобіжники" від державної Церкви. Про них в коментарі "Обозревателю" розповів народний депутат України (фракція "Народний Фронт"), президент Української асоціації релігійної свободи, релігієзнавець Віктор Єленський.

Єленський.jpgВ Україні є, як мінімум, три "запобіжники" від державної Церкви. Про них в коментарі "Обозревателю" розповів народний депутат України (фракція "Народний Фронт"), президент Української асоціації релігійної свободи, релігієзнавець  Віктор Єленський.

"В Україні є кілька" запобіжників "від державної Церкви. Перший – реальний релігійний плюралізм. На релігійній карті України є кілька центрів релігійної сили, і жодна з них не може домінувати одноосібно і гнобити релігійні меншини", – сказав нардеп.

Другий "запобіжник" – це "природа українського націоналізму в кращому сенсі цього слова", - продовжив Єленський. Він пояснив: "Український націоналізм не має релігійної конотації. Наприклад, до недавнього часу ми не могли собі уявити, як поляк не може бути католиком чи грузин не може бути православним і так далі. В Україні бути" справжнім українцем "зовсім не означає бути православним , католиком чи протестантом. Ми бачимо, що лідери країни належать до різних Церков. Порошенко – православний, глава Верховної Ради Парубій – греко-католик, Турчинов - протестант. І це в країні нікого не дивує. І це ще один "запобіжник" від державної Церкви і від погіршення ситуації в сфері релігійної свободи ".

І, нарешті, третій "запобіжник" полягає в релігійній толерантніоті українців. "Це зовсім дивна річ, тому що є народи, які мають толерантність до інших етносів, але мають дуже погане ставлення до релігійних меншин. Наприклад, до Свідків Єгови, до церкви Саєнтології і так далі. У нас такого немає. І цей запобіжник, очевидно , вкорінений в нашій історії", - зауважив експерт.

У контексті тематичного звернення Президента України Петра Порошенка до Верховної Ради, він сказав: "Для мене як для голови Української асоціації релігійної свободи дуже важливі слова президента Порошенка про те, що в Україні не повинно і не може бути за Конституцією державної Церкви".

Нагадаємо, 6 вересня під час звернення до Верховної Ради України Петро Порошенко заявив: питання автокефалії не означає, що в Україні з'явиться державна Церква.