• Головна
  • Новини
  • У Києві говорили про те, як у сучасних конфліктах релігія стає чинником впливу...

У Києві говорили про те, як у сучасних конфліктах релігія стає чинником впливу

17.06.2016, 09:22
У Києві говорили про те, як у сучасних  конфліктах релігія стає чинником впливу - фото 1

Сучасні війни відрізняються поширенням технологій та миттєвого розповсюдження інформації. За словами доповідача, тероризм – це не нова хвороба світу, яка набула широких розмахів завдяки технологіям. Майже всюди у сучасних конфліктах релігія стає чинником впливу, заміняючи стару ідеологію.

exklusiv.gif«У світі, де війну може розпочати кожен, мир є відповідальністю кожного», - зацитував отця Андреа Рікарді голова представництва Спільноти св. Егідія в Україні Юрій Ліфансе. У рамках свої лекції у Відкритому Православному університеті св. Софії у четвер, 16 червня, він розповів про особливість сучасної війни та роль релігії.

«Не буває холодних конфліктів, вони часто прокидаються знову, - підкреслив лектор. – Сучасні конфлікти не завершуються, війна немов приречена на продовження роками. Уже немає капітуляцій та однозначних переможців, тому неможливо зрозуміти, хто ним буде сьогодні».

Ліфансе.jpg

Юрій Ліфансе розповів про діяльність Спільноти св. Егідія, яка була покликана допомагати бідним, однак долучилась і до служіння у сфері примирення. Найбільшим досягненням представники організації вважають мирний договір у Мозамбіку, який триває досі. Так само було і у випадку Центральноафриканської республіки, коли представників сторін конфлікту запросили у Рим на діалог. Тоді вони долучились до молитви за припинення війни в Іраку та відчули потребу змін під час обміну побажаннями миру на службі. Пізніше це призвело до встановлення миру у країні.

Сучасні війни відрізняються поширенням технологій та миттєвого розповсюдження інформації. За словами доповідача, тероризм – це не нова хвороба світу, яка набула широких розмахів завдяки технологіям. Майже всюди у сучасних конфліктах релігія стає чинником впливу, заміняючи стару ідеологію. Радикальні організації залучають молодь, пропонуючи їм прості відповіді на питання, створюючи зовнішнього ворога та даючи сенс у боротьбі. Показовим прикладом для Ліфансе стало те, що першими жертвами організації Ісламська держава були не християни, чого варто було б очікувати, а інші мусульмани, які сповідували «не чистий іслам». Так само і Російська Православна армія на Донбасі не має для нього нічого спільного з православною вірою, здійснюючи насилля та злочини.

На сьогоднішній день у світі тривають понад 30 збройних конфліктів, через що з’явилось 60 мільйонів біженців за даними ООН. Тисячі з них гинуть у небезпечній подорожі до мирних країн, тікаючи від насилля. Релігія водночас стала проявлятись як інструмент для досягнення цілей, а з іншого боку – як суспільна відповідальність за допомогу постраждалим. У зв’язку з цим зростає відповідальність окремих релігійних лідерів, тому що мир починається у серці кожного. Спільнота св. Егідія у своїй діяльності послуговується головними принципами вірності ситуації (переконання, що надія завжди є), відсутності власних інтересів у справі та довіри до людини та віри, що вона може змінитись.

Лекція завершилась запрошенням гостей на традиційну молитву за мир у костелі св. Олександра, яка щомісяця згадує усі конфлікти у світі та просить Бога за їхнє припинення та помилування постраждалих.