• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП не схвалює ані пропаганди гомосексуалізму, ані насильства проти її прихильників, - заява...

УПЦ КП не схвалює ані пропаганди гомосексуалізму, ані насильства проти її прихильників, - заява

10.06.2016, 15:30
Київський Патріархат у зв’язку із заплонованим на неділю у Києві гей-параду виступив із заявою.

Київський Патріархат у зв’язку із заплонованим на неділю у Києві гей-параду виступила із заявою. Подаємо повністю текст документа:

«Українська Православна Церква Київського Патріархату разом з іншими традиційними Церквами і релігійними організаціями України – християнами, юдеями та мусульманами, висловлює негативне ставлення до явища гомосексуалізму, до спроб легалізувати в Україні так звані одностатеві шлюби, а також у різний спосіб, в тому числі через вуличні акції, пропагувати одностатеві відносини. Обґрунтування такого негативного ставлення міститься у відповідній Декларації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (2007 р.) та у Декларації Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату (2013 р.)

Дехто намагається переконати суспільство, що одностатева сексуальність є вродженим варіантом норми. Насправді ж такий гріховний потяг не є ні вродженою особливістю певної людини, ні варіантом нормальної статевої поведінки. З релігійної точки зору одностатева сексуальність є наслідком особистого вільного, але помилкового, вибору людини та проявом глибоко вкоріненого у ній гріха. Тому, як і всякий гріх, цей гріх, з Божою допомогою, людиною може бути подоланий. І першим кроком до цього має бути визнання неприродності й гріховності одностатевих сексуальних відносин.

За зло Бог карає не тільки тих, хто особисто його звершує, але й тих, хто вголос чи мовчки його схвалює. Як вся людина страждає від хвороби одного органу, так і все суспільство страждає від зла, яке чинять окремі його представники. Тому релігійні організації не можуть відсторонено спостерігати за тим, як в українському суспільстві, під виглядом боротьби за права людини й демократію, пропагується терпиме й навіть схвальне ставлення до самого явища одностатевих сексуальних відносин.

Хочемо підкреслити, що у Загальній декларації прав людини, ухваленій ООН (1948 р.), а також у європейській Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.) поняття «сексуальна орієнтація» в переліку загальновизнаних прав взагалі не вживається. Натомість в цих документах йдеться про охорону моралі та можливість встановлення задля цього законних обмежень. Тому ми вважаємо безпідставними намагання прирівняти до боротьби за права людини публічні акції за схвалення державою і суспільством аморального явища одностатевих відносин. У зв'язку з цим ми з сумом і жалем спостерігаємо позицію підтримки, висловлену таким акціям з боку низки іноземних держав, а також окремих публічних діячів України.

На наше преконання легалізація так званих одностатевих шлюбів або встановлення зареєстрованих партнерств є способом заохочення державою своїх громадян до одностатевого сексуального життя. Прирівнюючи такі «союзи» до звичайних сімей, надаючи їм навіть право усиновлення дітей, проти чого ми категорично виступаємо, держава спотворює саме поняття про суспільну мораль та стає на дуже небезпечний шлях – шлях віддалення закону від моралі, який веде у прірву. Про це свідчить як історія багатьох країн у минулому, так і сьогодення.

Ми не виступаємо за дискримінацію осіб, які вважають себе гомосексуалістами, але ми категорично проти того, щоби гомосексуальний спосіб життя й поведінка трактувалися як природні, нормальні та корисні для суспільства й особистості. Ми проти того, щоби гомосексуалізм пропагувався, як варіант норми статевого життя і щоби держава заохочувала своїх громадян до одностатевих сексуальних стосунків.

Віруючі не мають і не повинні мати ненависті або упередженого ставлення до осіб, які мають гомосексуальні схильності. Але релігійні люди не можуть миритися з гомосексуалізмом, іншими аморальними діями та їхньою пропагандою, як явищами духовного й суспільного життя. Користуючись закріпленими Конституцією України правами на свободу совісті, свободу слова, свободу мирних зібрань, наші співгромадяни мають право висловлювати свою позицію і свій протест.

У зв'язку з оголошеними на 12 червня цього року в Києві публічними акціями прихильників пропагування нормальності одностатевих відносин, а також акцій протесту проти цього, закликаємо всіх до незастосування насильства. Ми категорично відкидаємо заклики до насильства і навіть кровопролиття, як не згідні з духом Євангелія. Висловлюючи свій протест проти гріха, віруючі повинні пам'ятати настанови Писання: «Нiкому не вiдпла¬чуйте злом за зло, але дбайте про добро перед усiма людьми… Hе бувай переможений злом, а перемагай зло добром» (Рим. 12:17,21).».